Tiga cara untuk mencerminkan telefon atau komputer anda pada Chromecast

99
androidpit Chromecast 2015 6
© NextPit

Chromecast sudah pasti salah satu produk Google yang paling laris dan paling popular, bukan sahaja di AS tetapi di seluruh dunia, dan kejayaannya boleh dijelaskan dengan mudah. Ia berpatutan, mudah dipasang dan mudah digunakan. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda tiga cara mudah untuk mencerminkan apl, skrin dan latar belakang lain daripada PC atau Mac anda ke TV anda.

  • Manfaatkan Chromecast sepenuhnya dengan petua dan kiat ini
  • Meriahkan pesta anda dengan permainan untuk Chromecast ini

Jika anda tidak biasa dengannya, berikut adalah pengenalan ringkas. Tersedia pada harga $35 sahaja, Chromecast menarik perhatian khalayak yang luas. Pada asasnya, ia ialah dongle HDMI kecil yang bersambung ke TV anda, dan membolehkan anda menstrim video atau muzik daripada telefon pintar, PC atau Mac anda.

Menggunakan Chrome untuk PC atau Mac: bagaimana ia berfungsi?

Mula-mula, pastikan anda memuat turun Chrome untuk desktop. Sejak versi 62, Chrome menawarkan ciri ini secara lalai, jadi tidak perlu memuat turun sambungan seperti Google cast. Jadi anda akan bersedia untuk mencerminkan tapak, apa-apa jenis video, foto, dan juga desktop anda.

skrin cetakan chromecast 2

Pilihan Cast harus tersedia dalam menu. / © NextPit

Jika butang hantar tiada pada penyemak imbas anda, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan:

  • Semak semula sama ada anda mempunyai versi terkini Chrome
  • Sambungkan Mac atau PC anda ke rangkaian Wi-fi yang sama seperti Chromecast
  • Pastikan butang hantar tidak disematkan dalam limpahan pada menu (ini boleh berlaku jika anda mempunyai beberapa sambungan pada penyemak imbas anda)
  • Jika ini berlaku, klik Tetapan, cari pilihan Cast atau pilih Simpan dalam Bar Alat.
  • Jika Cast hilang selepas menetapkan semula penyemak imbas anda, dapatkannya semula dengan menyematkannya pada bar alat Chrome.

Setelah anda menemuinya, klik dan pilih Chromecast anda. Untuk mencerminkan keseluruhan desktop, perisian dan apa sahaja yang anda lakukan pada komputer anda, klik pada Hantar ke dan dalam menu pilih sumber, pilih Hantar desktop.

chromecast chrome pc mac

Menggunakan Chrome untuk menghantar / © NextPit

Ingat, terdapat banyak pilihan pemain video yang serasi dengan Chrome untuk Android. Cuma buka video di mana-mana tapak web dan semak untuk melihat sama ada ikon Chromecast muncul. Selain itu, sedikit petua tambahan, untuk menambahkan pintasan butang Chromecast pada bar alat sambungan krom anda, cuma klik kanan apabila anda menuding di atas “cast.”

Menggunakan Pembangun Opera

Opera ialah penyemak imbas yang mempunyai keserasian sepenuhnya dengan Chromecast. Untuk menggunakan ciri ini, anda perlu memuat turun versi Pembangun dan anda sudah bersedia untuk menggunakannya. Akses Opera dan muat turun versi pembangun untuk Windows atau Mac. Mod penghantaran adalah sama seperti pada Chrome, anda perlu membuka video YouTube, tetapi anda boleh menghantar desktop anda juga.

  • Panduan penyediaan Google Chromecast untuk pemula

petua pembangun opera chromecast

Mencerminkan Pembangun Opera / © NextPit

Apl yang serasi

Ramai orang berpendapat bahawa Chromecast hanya boleh mencerminkan perkara seperti YouTube, Netflix dan perkhidmatan penstriman video yang serupa. Walau bagaimanapun, anda sebenarnya boleh mencerminkan lebih banyak apl daripada itu ke TV anda, seperti video yang merayau di sekitar Facebook. Saya juga telah menonton Super Bowl, secara langsung, semasa ia distrim di rangkaian sosial. Spotify juga tersedia, bersama-sama dengan fail pihak ketiga, seperti galeri foto, pengurus fail dan pemain muzik.

  • Semua apl terbaik untuk Chromecast dan Audio Chromecast
apps alternativos chromecast

Anda boleh mencerminkan segala-galanya, malah Facebook (kanan) / © NextPit

Akhir sekali, jangan lupa tentang Google Home, kerana ia sangat berguna dalam mengawal Chromecast, membolehkan anda melakukan perkara seperti menukar format, memperibadikannya, mengakses jualan dan ciri lain.

Adakah anda seronok menggunakan Chromecast? Beritahu kami dalam ulasan.