Tim Cook memperhebatkan usaha: Alat dengar Realiti Campuran Apple dijadualkan untuk keluaran 2023

77
apple reality pro und one ian zelbo mockup 01
© Ian Zelbo

Kami di NextPit telah melaporkan beberapa kali tentang Apple Reality One dan Apple Reality Pro yang dirancang—berdasarkan platform XR baharu. Sehingga kini, rancangan untuk kemungkinan keluaran dijadualkan pada 2024. Bagaimanapun, selepas pesaing, produk seperti Meta Quest Pro dan Vive XR Elite telah pun dibentangkan, Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook kini membuat tekanan. Cermin mata VR kendiri Apple masih mesti dibentangkan pada 2023, dia menuntut.

Apple Reality One dan/atau Apple Reality Pro masih dijadualkan untuk dikeluarkan pada tahun 2023

Tim Cook nampaknya telah pecah kolarnya memandangkan keadaan pasaran semasa, yang Masa kewangan (FT) laporan daripada sumber orang dalam yang tidak dinyatakan. Khususnya, ia dikatakan mengenai projek set kepala Realiti Campuran yang telah bercita-cita tinggi sejak 2016. Kami telah melaporkan beberapa kali mengenai cermin mata VR/XR kendiri yang dilindungi di bawah nama Apple Reality One dan Apple Reality Pro. Sistem pengendalian yang dibangunkan khas dipanggil “rOS” atau “realityOS” juga dikatakan sedang dalam kerja-kerja. Begitu juga, Apple tidak mungkin terlepas peluang untuk melancarkan gedung aplikasi VR/XRnya sendiri.

  • Baca juga: Apakah cermin mata VR kendiri terbaik untuk 2023?

NextPit juga sebelum ini telah mengandaikan bahawa pembentangan terawal cermin mata realiti campuran akan diadakan pada tahun 2024 akan datang. Tetapi kini, menurut laporan media FT, Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Pegawai Operasi Apple Tim Cook dan Jeff Williams dikatakan telah mendesak untuk pelancaran awal dalam menghadapi persaingan. Selain daripada Mark Zuckerberg yang diumumkan baru-baru ini (baru tiba di pejabat editorial NextPit), HTC kini juga telah melancarkan set kepala MR all-in-one pertamanya dengan Vive XR Elite.

Persaingan sudah jauh lebih jauh

Editor NextPit bermain dengan Pico 4

MaTT menguji cermin mata VR kendiri mampu milik Pico 4. / © NextPit

Pengeluar lain, seperti anak syarikat TikTok Pico, mempunyai cermin mata VR yang sangat murah di pasaran dengan ByteDance Pico 4. Google, bersama-sama dengan Samsung dan Qualcomm, juga mahu mempersembahkan cermin mata VR kendirinya tidak lama lagi. Lenovo juga sudah mempunyai cermin mata VR seperti ThinkReality VRX, walaupun hanya di negara asalnya China. Apatah lagi pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg telah menjadi peneraju pasaran dalam perniagaan VR selama bertahun-tahun dengan pengambilalihan Oculus dan Meta Quest 2.

Sudah tentu, Apple tidak akan bermula dengan harga $429. Terdapat perbincangan mengenai harga sekitar $3,000. Reka bentuk cermin mata sepatutnya mengingatkan sejenis gogal ski dan meletakkan bateri “menjengkelkan” secara berasingan diikat pada kabel di luar. Pasukan reka bentuk Apple masih belum berpuas hati dengan faktor bentuk semasa dan tidak merancang pelancaran sehingga 2024. Tim Cook dan Jeff Williams kini dikatakan telah menolak pasukan reka bentuk buat kali pertama. Menurut laporan orang dalam, ini tidak mungkin berlaku pada zaman ikon Jony Ive.

Apakah pendapat anda tentang trend “sekali lagi” yang muncul bagi set kepala semua-dalam-satu VR/MR? Adakah semuanya masih terlalu mahal, terlalu kikuk untuk anda? Adakah anda sedang menunggu teknologi cermin mata sedia AR yang secara visual menyerupai alat bantuan visual standard atau adakah anda sudah lengkap? Beritahu kami mengenainya dalam ulasan!

Sumber:
Masa kewangan