Tongkat Api Amazon manakah yang Terbaru? [May 2022]

113

Penyertaan Amazon ke dalam dunia besar peranti penstriman media secara amnya telah diterima dengan baik. Harga Fire TV yang boleh diakses, bersama-sama dengan pemilihan kandungan Amazon yang semakin meningkat, telah menjadikannya pilihan yang bergaya di kalangan pemotong tali.

Amazon Fire Stick yang manakah yang Terbaru? [May 2022]

Lelaran baharu Fire TV, Fire TV Stick dan beberapa peranti serta peranti lain dikeluarkan setiap tahun. Mencuba untuk bersaing dengan orang seperti Google bukanlah tugas yang mudah.

Jika anda berada di pasaran untuk Fire TV Stick tetapi tidak tahu di mana hendak bermula, berikut ialah pecahan versi Firestick terkini.

Sejarah Ringkas Fire TV

Fire TV yang pertama dikeluarkan pada tahun 2014. Apple TV dan Roku mula melihat banyak daya tarikan dalam kalangan pemotong tali awal, dan Amazon merasakan bahawa mereka perlu menyertai parti itu.

Seperti pesaingnya, Fire TV Stick ialah mesin dengan dalaman yang agak sederhana. Ia mempunyai beberapa keupayaan permainan dan aksesori pengawal, tetapi ia tidak bertujuan untuk bersaing dengan konsol permainan.

kayu api

Populariti Fire TV meningkat dengan cepat dengan peningkatan dalam penggunaan perkhidmatan Prime Video Amazon. Amazon tidak berlengah, mengeluarkan TV Kebakaran generasi kedua pada tahun berikutnya. Syarikat itu menambah baik hampir segala-galanya, termasuk pemproses dan chipset. Paling penting, Fire TV Stick baharu menyokong tontonan 4K.

Stick TV Api Terbaru pada tahun 2022

Selama bertahun-tahun, Amazon telah mengembangkan barisan TV Kebakarannya. Sudah tentu, pilihan yang paling popular ialah Fire Stick, tetapi model itu juga mempunyai beberapa lelaran yang berbeza. Terdapat juga kiub. Dalam bahagian ini, kami akan menyemak model terkini Fire TV Stick pada tahun 2022.

Amazon Fire Stick 4K Maks

Firestick terbaharu dan paling penuh ciri ialah Fire TV Stick 4K Max, dikeluarkan pada 7 Oktober 2021. Model ini menggantikan model Fire TV Stick 4K, dengan ciri baharu berikut:

  • Ia menyediakan 40% lebih kuasa dan pelancaran apl yang lebih pantas dengan CPU 1.8 GHz berbanding 1.7 GHz.
  • Anda mendapat GPU IMG PowerVR GE9215 750 MHz berbanding IMG PowerVR GE8300 650 MHz untuk pemaparan grafik yang lebih pantas.
  • Memori ditingkatkan daripada 1.5 GB kepada 2 GB untuk memberikan prestasi yang lebih lancar dengan lebih sedikit kelewatan.
  • Ia menyokong Wi-Fi 6 berbanding hanya menerima rangkaian Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac dengan cipset MediaTek MT7921LS untuk penstriman yang lebih lancar/cepat apabila menggunakan penghala yang serasi dengan Wi-Fi 6, sering ditemui dalam komputer riba dan permainan konsol.
  • Anda mendapat sokongan asli penuh untuk USB OTG berbanding sokongan separa apabila menggunakan kad memori, hab pembaca kad, persisian, dsb.
  • Ia berjalan pada Fire OS 7 berbanding Fire OS 6, menyampaikan antara muka pengguna grafik (GUI) baharu, kawalan keselamatan yang lebih ketat dan sokongan untuk aplikasi yang lebih terkini yang memerlukan antara muka pengaturcaraan aplikasi khusus (API) panggilan.
  • Anda mendapat penyahkodan audio AV1 berbanding VP9 untuk lebar jalur dan ruang storan yang dikurangkan serta pemampatan yang lebih tinggi tanpa kehilangan sebarang kualiti.
  • Anda mendapat Gambar Pandangan Langsung dalam Gambar (PIP) pada apl yang disokong untuk melihat kamera keselamatan secara langsung dan loceng pintu video semasa menstrim kandungan kegemaran anda. Anda masih menerima ciri PIP biasa juga.

Alat jauh Fire TV 4k Max adalah sama dengan model 4K, tetapi anda melihat perbezaan dalam antara muka pengguna pada skrin anda, memberikan pelancaran dan penukaran aplikasi yang lebih pantas.

Seperti pendahulunya, alat kawalan jauh Fire TV Stick 4K Max dilengkapi dengan butang kuasa dan kawalan kelantangan untuk TV anda, serta ia mempunyai empat butang aplikasi, dan sudah tentu, ia disepadukan dengan Alexa Voice.

Fungsi Alexa Voice membolehkan pengguna mencari kandungan dengan pantas dengan sentuhan ikon Alexa biru di bahagian atas alat kawalan jauh.

Generasi terbaharu ini sepadan dengan model 4K dengan audio Dolby Atmos, 2160p, 1080p dan kualiti video HD 4k.

Tanda harga pada peranti Amazon Fire TV Stick 4K Max pada masa ini hanya $54.99 dan menyokong kebanyakan aplikasi dan perkhidmatan penstriman. Model 4K yang lebih lama pada masa ini hanya $34.99 di Amazon, tetapi harga asalnya ialah $49.99, menjadikan versi Max berbaloi untuk semua peningkatan baharu yang diberikannya.

Apakah itu Kiub TV Api Terkini?

Fire TV Cube adalah serupa dengan Fire Stick hanya kerana ia adalah peranti penstriman. Selain itu, 2nd Generation Cube adalah versi terbaru, dikeluarkan pada September 2019.

Jika anda terjumpa peranti ini semasa menyemak imbas Amazon, anda pasti perasan bahawa peranti dan tanda harga jauh lebih besar daripada semua peranti Fire TV yang lain. Ini kerana ini bukan hanya peranti penstriman. Ia juga merupakan peranti Alexa dan pusat arahan untuk peranti hiburan anda. Dalam erti kata lain, ia adalah komputer pada tahap tertentu.

Daripada televisyen anda ke bar bunyi anda, generasi ke-2 Fire Cube menambahkan kefungsian Alexa pada banyak peranti lain. Contohnya, jika anda masih menggunakan kotak kabel, Fire Cube akan membenarkan anda mengawal saluran yang anda tonton dan kelantangan dengan Alexa Voice.

Fire TV Cube juga menyokong penstriman 4K, mempunyai fungsi Audio Dolby Atmos, dan memegang storan 16 GB berbanding peranti Fire TV lain dengan 8 GB atau kurang. Sudah tentu, anda juga mendapat sokongan Ethernet penuh. Anda boleh memesan Fire TV Cube di Amazon sekarang dengan harga $119.99 melainkan anda menangkapnya pada Hari Perdana atau semasa acara jualan percutian.


Sebagai penutup, Fire TV Stick 4K Max ialah versi terkini mana-mana peranti Fire TV, selain daripada TV sebenar. Sebaliknya, Fire TV Cube terbaharu (2019, Generasi Kedua) melakukan lebih banyak dan menawarkan lebih banyak (storan yang dipertingkatkan, kawalan peranti lain, dll.), kecuali 4K Max mempunyai sokongan Wi-Fi 6 dan kelajuan navigasi yang dipertingkatkan. Model ini juga meningkatkan prestasi dengan perkakasan dan RAM CPU dan GPU yang lebih tinggi, menjadikan perbezaan kos yang sedikit bernilai setiap sen!