TSMC Taiwan untuk Menubuhkan Fab Semikonduktor Termaju di Eropah

33
tsmc germany 01
© nextpit

TSMC, pembuat cip termaju terbesar di dunia, mengumumkan bahawa ia merancang untuk melabur dalam Syarikat Pembuatan Semikonduktor Eropah (ESMC GmbH) dalam usaha sama dengan Bosch, Infineon dan NXP. Usaha ini disokong oleh Akta Cip Eropah dan akan menubuhkan hab pembuatan semikonduktor baharu di Jerman sambil mengembangkan kapasiti keseluruhan rantau ini.

  • Baca juga: Pemproses mudah alih jarak pertengahan terbaik pada tahun 2023

Dengan Asia dan Amerika Syarikat mempunyai bahagian terbesar pada masa ini dalam hal pembuatan semikonduktor termaju, ini menjadi isu bagi Eropah semasa kekurangan cip di seluruh dunia semasa pandemik. Untuk menangani perkara ini, blok itu mencipta undang-undang baharu melalui Akta Cip, yang bertujuan mengurangkan pergantungan mereka pada wilayah lain sambil meningkatkan keupayaan membuat cip di EU dan menginovasi teknologi berkaitan yang diperlukan.

Inisiatif ini kini merealisasikan faedahnya dengan TSMC Taiwan, setelah secara kolektif berikrar bersama syarikat terkemuka lain untuk membantu Eropah mencapai matlamatnya. Pelaburan bersama itu, yang majoritinya dimiliki oleh TSMC, akan menyaksikan ESMC membina fab 300 mm di Dresden, Jerman yang akan membantu dalam penciptaan pekerjaan secara langsung.

Cip termaju untuk kegunaan automotif dan industri

Di samping itu, telah disebutkan bahawa faundri akan menggunakan nod 22/28 nm dan 12/16 nm TSMC untuk proses litografi CMOS dan FinFET, masing-masing. Ia juga disebut untuk menghasilkan 40,000 wafer dalam saiz 300 mm setiap bulan. Bagaimanapun, cip yang dihasilkan akan digunakan untuk sektor perindustrian dan automotif dan bukannya memenuhi keperluan peranti mudah alih.

ESMC Jerman merancang untuk mula membina fabrik semikonduktor termaju pada separuh kedua 2024 manakala pengeluaran cip hanya akan dimulakan kemudian pada 2027. Sementara itu, keseluruhan Akta Cip Eropah menyasarkan untuk menggandakan bahagian pasaran pembuatan cip EU daripada 10 peratus kepada 20 peratus menjelang 2030 .

Adakah anda berpendapat bahawa inisiatif EU dan TSMC akan memberi manfaat dalam jangka masa panjang? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.