Tukar & Tukar: G310 Nokia dengan Reka Bentuk Modular Mendarat di AS!

32
Harga pelancaran Nokia G310 AS
© Nokia

HMD Global, yang melesenkan jenama telefon pintar Nokia, telah menumpukan pada membuat belanjawan untuk peranti Android jarak pertengahan. Kini, syarikat itu membawa dua penyertaan baharu ke AS: Nokia G310 5G dan Nokia G210. Pasangan ini juga akan datang dengan kebolehbaikan pengguna yang dipertingkatkan dan akan tersedia mulai 26 Ogos dari T-Mobile.

  • Baca juga: Telefon pintar bajet terbaik untuk dibeli di bawah $300

Reka bentuk Nokia G310 yang boleh diganti pengguna

Nokia G310 adalah lebih kepada Nokia G42 yang dijenamakan semula yang telah diperkenalkan ke kawasan lain pada bulan Jun. Ia menampilkan paparan IPS HD 6.56 inci dengan kadar penyegaran 90 Hz. Ini terletak pada panel hadapan bertakuk yang dilindungi oleh Gorilla Glass 3 manakala unit itu sendiri dinilai untuk habuk dan percikan air. Yang menghairankan, ia mempunyai bicu audio analog 3.5 mm dan slot kad mikroSD juga. Anda boleh menemui pengimbas cap jari pada satu sisi.

Walaupun bahagian luar Nokia G310 kelihatan seperti kepingan plastik biasa, peranti itu mempunyai bahagian yang boleh diganti pengguna yang syarikat itu panggil reka bentuk Quick Fix. HMD bekerjasama dengan iFixit untuk panduan dan pembekalan komponen yang boleh diganti ini, yang setanding dengan inisiatif pembaikan sendiri Apple dan Samsung. Pada masa ini, tidak diketahui sejauh mana kebolehbaikan ini atau berapa kos bahagian tersebut.

Nokia G310 oleh HMD Global

Nokia G310 mempunyai bahagian yang boleh diganti pengguna. / © Nokia

Selain itu, Nokia G310 menggunakan OS Android 13 dan dikuasakan oleh cipset Snapdragon 480+. Silikon dipadankan dengan 4 GB RAM dan storan 128 GB onboard bersama-sama dengan kapasiti bateri 5000 mAh dan pengecasan 20 watt. Modul kamera belakang terdiri daripada penembak utama 50 MP disokong makro 2 MP dan sensor kedalaman 2 MP, manakala fon menempatkan snapper 8 MP.

Telefon bimbit Nokia yang lebih murah di AS

Nokia C210 dihantar dengan paparan yang lebih kecil, kamera yang lebih sedikit dan perkakasan dalaman yang kurang berkemampuan. Lebih penting lagi, ia tidak menawarkan kebolehbaikan yang sama seperti Nokia G310 yang lebih mahal. Walau bagaimanapun, anda masih mendapat slot kad microSD dan bicu audio 3.5 mm yang sama seperti model yang lebih besar.

Sebagai permulaan, telefon bajet ini dibekalkan dengan paparan 6.3 inci dengan perlindungan Gorilla Glass 3 dan reka bentuk takuk yang sama. Ia juga bergantung pada cipset Snapdragon 662 yang lebih lama dan memori yang dikurangkan pada 3 GB RAM dan storan 32 GB. Bateri pada peranti adalah lebih kecil pada 3000 mAh. Akhir sekali, kamera utama diketuai oleh penembak 13 MP dengan sensor kedalaman 2 MP dan kamera swafoto 5 MP di hadapan.

Nokia C210 oleh HMD Global

Nokia C210 menampilkan paparan 6.3 inci dan dikuasakan oleh pemproses Snapdragon 662. / © Nokia

Bilakah anda boleh membeli Nokia G310 dan C210 di kawasan negeri?

HMD merancang untuk mengeluarkan Nokia G310 5G pertama pada 24 Ogos, yang akan dijual pada harga $186 daripada kedai dalam talian dan fizikal Nokia dan T-Mobile. Nokia C210 hanya akan dijual pada 14 September pada harga $109 dan pada peruncit dan pembawa yang sama.

Apakah pendapat anda tentang HMD yang meningkatkan kebolehbaikan pada perantinya? Adakah ia akan memberi manfaat secara ekologi dalam jangka masa panjang? Anda dialu-alukan untuk menghubungi kami dengan jawapan anda dalam ulasan.