Tunggu MacBook Pro M3 Jika Anda Mahukan Bateri dan Paparan yang Lebih Baik

35
nextpit Skrin MacBook Air 15
© nextpit

Komputer riba MacBook Apple, seperti MacBook Air 15, dianggap antara komputer riba terbaik dengan paparan kelas atas yang boleh anda dapatkan sekarang. Nampaknya Apple juga merancang untuk menambah baik ini, terutamanya pada barisan MacBook Pro generasi seterusnya yang dijadualkan untuk keluaran 2024.

  • Juga menarik: Kajian semula Apple MacBook Air 15 M2 (2023).

Model Apple MacBook terkini dan tablet iPad Pro kini bergantung pada panel LCD IPS yang dipasangkan dengan LED mini sebagai penyelesaian lampu latar. Penggunaan LED mini membolehkan skrin pada peranti ini mempunyai warna hitam yang lebih dalam, pembiakan warna yang lebih luas, kontras yang lebih baik dan keseluruhannya lebih terang berbanding dengan LED konvensional.

Tetapi salah satu kelemahan LED mini ialah ia tidak cukup cekap kuasa, terutamanya pada kecerahan tinggi yang berterusan dan berbanding dengan kebanyakan skrin OLED. Apple mahu menangani perkara ini dengan model MacBook Pro yang akan datang menurut laporan terbaru DigiTimes Asia.

Paparan yang lebih terang dan bateri yang lebih baik pada MacBook Pro 2024 Apple

Dalam laporan outlet yang memetik sumber industri, Apple akan menambah baik paparan pada MacBook Pro 14-inci dan 16-inci dengan menggabungkan 10 peratus LED mini lebih terang. Dikatakan bahawa panel baharu akan menggunakan kurang atau output kuasa yang dikekalkan daripada penjanaan semasa pada tahap kecerahan yang sama, seterusnya memberikan peranti ini hayat bateri yang lebih baik juga.

Ia telah menambah bahawa peningkatan adalah terhad semata-mata kepada tahap kecekapan dan kecerahan. Oleh itu, anda tidak boleh mengharapkan sebarang perubahan pada kualiti gambar. Tetapi siapa yang benar-benar tahu, mungkin terdapat pengoptimuman tambahan yang akan berlaku sepanjang perjalanan.

Ilustrasi memaparkan perbezaan antara lampu latar LED tradisional dan lampu latar LED Mini

Lampu latar LED Mini (kanan) yang digunakan oleh Apple dan jenama lain mempunyai lebih banyak zon malap, menghasilkan kontras yang lebih baik berbanding LED konvensional. / © Samsung

Tarikh keluaran 2024 MacBook Pro M3 dan MacBook SE Apple

Seperti masa keluaran rangkaian MacBook Pro baharu, Digitimes menyatakan ia akan siap pada penghujung 2023. Walau bagaimanapun, sumber itu mungkin bermaksud persediaan untuk penghantaran unit kepada peruncit dan bukannya dikeluarkan ke pasaran dan tersedia untuk pengguna.

Sebaliknya, peranti ini boleh dikeluarkan pada awal 2024 untuk sejajar dengan MacBook Pro 2022 yang dilancarkan pada Januari dan seperti yang disokong oleh penganalisis Ming-Chi Kuo. Macbook SE yang dikhabarkan atau komputer riba bajet pertama Apple juga mungkin muncul pada masa yang sama. Malangnya, belum ada butiran keluaran yang tepat.

Di luar paparan, komputer riba MacBook Pro yang tidak diumumkan berkemungkinan dilengkapi dengan cipset M3 tersuai Apple. Seperti dalam kebanyakan kes, varian yang lebih kecil boleh diselesaikan dengan cip M3 Pro manakala 16-inci boleh terus menggunakan pemproses berjenama Max, iaitu Apple M3 Max.

Adakah anda lebih suka LCD berbanding skrin OLED pada komputer riba seperti Apple MacBook Pro? Kongsi dengan kami pilihan anda di bahagian komen.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya