Twitch: Cara Membuat dan Menyesuaikan Panel

15

Panel ialah alat pilihan anda jika anda ingin menyerlahkan maklumat peribadi atau unik khusus untuk saluran Twitch anda. Panel biasanya ditambahkan di bawah bahagian Perihal Saya profil Twitch anda. Pelawat yang melawat saluran anda buat kali pertama boleh memahami dengan cepat jadual penstriman anda, kandungan yang anda strim dan spesifikasi sistem melalui panel anda. Anda juga boleh menyampaikan personaliti anda kepada penonton dengan cara anda menggayakan panel Twitch anda dan melepaskan pautan ke media sosial lain dalam bahagian ini.

Twitch: Cara Membuat dan Menyesuaikan Panel

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menyesuaikan panel Twitch untuk memberi anda peluang terbaik untuk mengekalkan tontonan.

Cara Membuat Panel Twitch

Panel kedutan ialah ciri hebat yang membantu penstriman meningkatkan penonton mereka. Jika terdapat perkara penting yang anda rasa penonton anda patut tahu tentang anda atau saluran anda, sebaiknya tambahkannya pada bahagian panel. Tetapi anda perlu mencipta papan pemuka Twitch sebelum membuat panel. Ikuti langkah di bawah untuk memulakan:

 1. Lancarkan saluran Twitch anda.
  Saluran Twitch
 2. Tatal ke bahagian bawah skrin anda dan togol pada panel Edit.
  Kedut Sunting Panel
 3. Klik pada butang tanda + untuk menambah papan pemuka.
  Twitch Tambah Panel

Sebaik sahaja anda telah mencipta papan pemuka, anda boleh mencipta panel Twitch. Anda boleh menyediakan dua jenis panel dalam akaun anda: imej biasa dengan panel teks dan panel yang disediakan sambungan.

Panel imej dan teks ialah panel yang paling biasa digunakan dalam Twitch. Mereka membantu anda dalam menyampaikan mesej kepada penonton anda dan memberikan mereka pautan ke platform sosial lain.

 1. Pilih Saluran daripada menu lungsur yang muncul apabila anda mengklik ikon profil anda.
 2. Pilih pilihan Perihal di bawah halaman Saluran.
  Kedut Mengenai Bahagian
 3. Hidupkan togol Edit Panel di bahagian bawah skrin anda.
  Kedutan Bahagian Edit Panel
 4. Klik pada Tambah Imej.
  Twitch Tambah Imej pada Panel
 5. Muat naik imej panel.
 6. Di bawah bahagian Penerangan, taipkan maklumat yang anda mahu panel anda serlahkan. Anda boleh gunakan penurunan harga untuk membuat pautan atau imej.
 7. Klik pada butang Hantar di bahagian bawah skrin.
  Panel Simpan Twitch
 8. Panel Twitch anda sudah sedia.

Menambah Panel Sambungan

Panel sambungan biasanya digunakan untuk memastikan khalayak terlibat. Ia datang daripada sambungan yang anda sepadukan ke dalam Twitch, dan fungsinya sangat berbeza. Anda boleh menambah tinjauan pendapat, senarai pengikut terkini atau paling cerewet, penjejakan derma dan banyak lagi. Begini cara anda boleh mencari sambungan untuk profil anda:

 1. Buka Papan Pemuka Pencipta anda.
  Papan Pemuka Twitch Creators
 2. Klik ikon navigasi di penjuru kiri sebelah atas untuk mengembangkan menu papan pemuka.
  Muat turun Twitch Studio
 3. Sambungan yang ditampilkan akan ditunjukkan di bawah tab Penemuan. Pilih tab Sambungan Saya untuk melihat sambungan prapasang anda.
  Sambungan Kedutan
 4. Tatal ke bawah untuk mencari Sambungan Temui betul-betul di bawah Sambungan Ditampilkan.
  Sambungan Pilihan Twitch
 5. Pilih Lihat Semua untuk melihat semua sambungan, semak imbas mengikut kategori atau cari mengikut kata kunci. Anda boleh menyemak atribut sambungan dengan mengklik tajuk atau ikonnya.
  Lihat Semua Sambungan Twitch
 6. Pilih Tambah untuk memasang sambungan.
  Tambah Sambungan Twitch

Sambungan yang dipasang akan ditambahkan pada tab Sambungan Saya. Panel sambungan anda mungkin memerlukan konfigurasi selepas pemasangan. Syukurlah, pembangun menyediakan sokongan pengajaran untuk membantu menyelesaikan persediaan. Begini cara anda boleh mengkonfigurasi sambungan:

 1. Lancarkan Pengurus Sambungan.
  Sambungan Kedutan
 2. Klik pada ikon roda gigi di bawah sambungan.
  Tetapan Sambungan Twitch
 3. Pilih tajuk sambungan untuk menyemak butiran.
  Avatar Twitch Stream
 4. Pilih Konfigurasikan untuk melengkapkan persediaan.
  Konfigurasikan Sambungan Twitch

Jika anda ingin menyemak konfigurasi sambungan tertentu, anda boleh mengklik pada ikon gear yang menggambarkan tetapan. Anda juga boleh memadamkannya dengan memilih ikon padam.

Cara Membuat Sepanduk Kedutan di Canva

Anda boleh membuat sepanduk panel Twitch melalui aplikasi pihak ketiga. Ikuti langkah di bawah untuk membuat sepanduk Twitch di Canva:

 1. Lancarkan Canva.
 2. Masukkan Twitch Panel dalam bar carian dan klik pada hasilnya.
  Templat Panel Canva Twitch
 3. Semak imbas templat di sebelah kiri atau muat naik reka bentuk anda.
 4. Pilih sepanduk panel yang anda mahu gunakan.
 5. Buat perubahan yang diperlukan.
  Editor Reka Bentuk Canva
 6. Klik pada butang Kongsi di sudut kanan atas.
  Editor Reka Bentuk Twitch
 7. Pilih pilihan Muat turun.
 8. Pilih format dan buat sebarang perubahan tambahan, kemudian tekan Muat turun sekali lagi.

Memuat naik reka bentuk tersuai untuk mengedit lebih lanjut dalam Canva memerlukan akaun dan kadangkala langganan premium.

Reka Bentuk Panel Vital untuk Twitch

Walaupun pilihan untuk panel hampir tidak terhad, beberapa panel maklumat penting harus sentiasa muncul pada profil Twitch anda.

Mengenai Saya: Anda boleh menambah maklumat unik tentang saluran dan diri anda dalam bahagian ini. Pastikan halaman ini menyampaikan nilai jenama anda dengan ringkas. Spesifikasi PC anda juga boleh dimasukkan ke dalam halaman ini, atau ia boleh mempunyai panel yang berasingan di mana anda boleh menyenaraikan pautan ahli gabungan ke arah bahagian yang anda pesan atau syarikat yang membantu anda bersiap sedia.

Jadual Penstriman: Pengguna boleh menyemak jadual untuk melihat bila anda akan membuat sandaran. Jika anda mempunyai jadual yang lebih kompleks, anda boleh menjadikannya jadual atau memautkannya.

Langgan: Semua penstrim bertujuan untuk memberi kesan dengan saluran mereka. Anda perlu memastikan bilangan pelanggan anda bertambah untuk mencapai matlamat ini. Pastikan panel kelihatan dan reka bentuknya dibaja. Jangan jadikan ia terlalu membingungkan kerana penonton mungkin merasakan anda terlalu fokus pada nombor daripada nilai jenama. Senaraikan insentif untuk melanggan.

Derma: Pastikan ia tidak terlalu bising semasa membuat templat untuk panel ini. Senaraikan semua pilihan derma yang tersedia dan sebutkan jika derma dibacakan dalam strim.

Pelayan Discord: Pemain di Discord dan Twitch boleh berinteraksi antara satu sama lain pada platform komuniti Twitch. Anda boleh menetapkan nama jenama saluran anda kepada pelayan Discord anda supaya pemain yang berminat boleh menjejaki anda dengan mudah.

Peraturan: Walaupun Twitch adalah persekitaran yang pada umumnya santai, sesetengah pengguna mengambil sikap tidak mahu dikenali terlalu jauh. Gariskan peraturan dan keperluan saluran (terutamanya jika anda menumpukan pada kandungan yang tidak sesuai untuk khalayak yang lebih muda), serta peraturan sembang umum dan garis panduan penyederhanaan.

Optimumkan Saluran Twitch Anda Menggunakan Panel

Twitch menyediakan banyak pilihan untuk membantu anda menyesuaikan saluran anda. Walaupun panel tidak diwajibkan untuk penstriman, mereka menambah aspek yang berharga dan berbaloi dengan masa yang dihabiskan untuk menciptanya.

Sama ada anda ingin menambah percikan warna pada saluran anda atau menambah pautan tambahan untuk hiburan khalayak anda, panel Twitch ialah pelaburan yang sangat baik. Gunakan perkhidmatan pencipta panel seperti Canva untuk mendapatkan panel yang menarik dan diperibadikan yang bercakap dengan khalayak anda.

Dengan panel anda sedia, anda harus belajar cara menyediakan kelewatan strim dalam Twitch seterusnya.

Soalan Lazim

Adakah Twitch mempunyai had untuk panel maklumat?

ya. Sepanduk panel maklumat Twitch anda mestilah di bawah 1MB. Anda kadangkala boleh melepasi had ini, tetapi sebaiknya ikut peraturan.

Apakah had resolusi maksimum untuk panel maklumat di Twitch?

Had maksimum ialah 600 (tinggi) x 300 (lebar) piksel, manakala yang disyorkan ialah 320 x 160. Twitch akan melaraskan secara automatik jika anda memuat naik imej panel maklumat yang melebihi had ini. Ini akan mengubah penampilan panel anda, jadi anda disyorkan untuk membuat panel baharu.