Ultra-zum: Kamera Periscope mungkin kekal eksklusif untuk iPhone Pro Max sehingga 2024

96
NextPit Modul Kamera Apple iPhone 14 Pro Max
© NextPit

Antara ciri boleh beza yang dikhabarkan bahawa iPhone 15 Pro Max atau Ultra yang dikhabarkan akan mendapat manfaat daripadanya dan yang tidak akan ditemui dalam iPhone 15 Pro Apple yang lebih kecil ialah kamera periskop. Berdasarkan dakwaan baharu, sensor itu boleh kekal eksklusif sehingga iPhone 16 Pro Max tahun depan.

Kamera telefoto periskop telah menjadi komponen premium dalam beberapa telefon Android perdana selama bertahun-tahun sekarang, tetapi telah hilang dalam mana-mana iPhone setakat ini. Menurut laporan, iPhone 15 Pro Max atau mana-mana peranti yang akan dipanggil dikatakan sebagai telefon kamera berjenama Apple pertama yang menghantar sensor sedemikian.

Perunding dan pembocor terkenal Ming-Chi Kuo meramalkan bahawa Apple akan terus menjadikan kanta telefoto kompleks sebagai ciri eksklusif sehingga pada iPhone 16 Pro Max atau 16 Ultra. Ini bercanggah dengan laporan penerbitan Korea Selatan The Elec yang percaya bahawa iPhone 16 Pro akan berkongsi kamera keempat yang sama.

Keupayaan zum sepuluh kali ganda dalam iPhone 15 Pro Max

Sebagai permulaan, kamera telefoto periskop membolehkan telefon pintar mempunyai keupayaan zum lanjutan tanpa memerlukan bonggol kamera yang lebih tebal. Berbanding dengan penderia zum biasa dengan tahap pembesaran tanpa kehilangan 2x atau 3x, periskop boleh menangkap sehingga 10x tahap zum atau lebih tinggi dan masih mengekalkan kebanyakan butiran.

Tutup Kamera Ultra Samsung Galaxy S22

Galaxy S22 Ultra ialah telefon pintar kamera paling serba boleh di luar sana. / © NextPit

Samsung telah menggunakan kamera periskop 10MP sejak Galaxy S20 Ultra sehingga ke Galaxy S22 Ultra (ulasan). Selain gergasi Korea, Xiaomi dan Huawei adalah beberapa jenama China yang menggunakan penyelesaian optik khusus ini dalam telefon pintarnya.

Bateri dan paparan yang lebih besar untuk iPhone 15 Pro Max, tetapi apa lagi?

Selain kamera baharu dan kapasiti bateri yang lebih besar, masih tidak diketahui apakah kelebihan lain yang akan dibawa oleh iPhone 15 Pro Max berbanding iPhone 15 Pro Apple. Walau bagaimanapun, kedua-dua model dijangka hadir dengan butang kapasitif dan mungkin bingkai titanium sebaik sahaja ia menjadi rasmi pada bulan September.

Tidak jelas sama ada penambahan sensor keempat akan menghasilkan harga yang lebih tinggi untuk model kelas atas. Tetapi adakah anda akan mempertimbangkan untuk menjatuhkan iPhone 15 Pro yang lebih kecil memihak kepada Pro Max yang lebih mahal jika khabar angin ini menjadi kenyataan? Biar kami mendengar fikiran anda.