Untuk root atau tidak untuk root, itulah persoalannya

113
AndroidPIT cara root hero
© NextPit

Apakah rooting pada Android? Patutkah saya root telefon saya? Beberapa aplikasi yang kelihatan menarik meminta akses root, mengapa? Dalam artikel ini kami mentakrifkan akar, terangkan apa itu dan cara untuk mengetahui sama ada peranti anda sudah berakar. Kami juga memberikan butiran tentang kebaikan dan keburukan mengakar telefon Android anda, termasuk risiko undang-undang dan jaminan.

Lompat ke bahagian:

Apakah akar?

Istilah “root” berasal dari dunia Linux. Operasi akar dalam Android adalah sama seperti yang ada di sana: ia memberi anda akses penuh (aka akses root) kepada keseluruhan sistem fail, menjadikan anda “pengguna super”. Ini membolehkan anda membuat pelarasan dan perubahan mendalam pada perisian. Jika ini sudah kedengaran agak culun untuk citarasa anda, ikuti pautan di bawah untuk penjelasan istilah.

  • ROM tersuai dan akar: istilah utama dijelaskan

Tetapi bagi pengguna baru, ia juga menimbulkan risiko, kerana fail sistem yang sangat penting boleh dipadamkan dengan mudah seperti yang kurang penting. Ini adalah salah satu sebab utama telefon pintar Android tidak berakar secara lalai: untuk mengelakkan kesilapan yang tidak bersalah tetapi membawa bencana.

Akses root selalunya diperoleh dengan menggunakan skrip yang anda pasang dalam mod muat turun Android, yang secara automatik melaksanakan sendiri, memberikan akses root dalam proses tersebut. Skrip ini sering menggunakan kelemahan dalam kernel sistem pengendalian dengan melakukan apa yang dipanggil peningkatan keistimewaan.

Apl percuma AndroidPIT SuperSU bagaimana untuk mengakar
SuperSU ialah salah satu aplikasi terbaik untuk mengurus akses root pada Android. / © NextPit

Seperti yang kami katakan di atas, keistimewaan root menjadikan anda daripada pengguna biasa menjadi pengguna super dengan akses kepada sistem Android penuh. Cara paling mudah untuk melanjutkan kebenaran superuser kepada apl ialah dengan alat yang dipanggil SuperSU.

Anda boleh melakukan ini berdasarkan kes demi kes, untuk situasi tertentu atau secara lebih kekal, untuk membenarkan apl membantu anda mengawal sepenuhnya Android anda. Anda boleh menarik balik kebenaran superuser pada bila-bila masa juga.

pac rom

Setelah anda berakar, anda boleh memancarkan ROM tersuai pada Android anda. / © NextPit

Adakah saya akan kehilangan jaminan saya jika saya mengakar Android saya?

Pengubahsuaian pada peranti harus dilindungi di bawah Akta Waranti Magnuson-Moss melainkan pengubahsuaian itu menyebabkan kerosakan yang anda minta pengilang membaiki di bawah jaminan. Walaupun begitu, secara amnya, pengakaran Android anda secara de facto akan membatalkan jaminan anda, kerana banyak pengeluar mengancam untuk membatalkan jaminan untuk pengakaran walaupun mereka tidak mempunyai hak undang-undang untuk berbuat demikian. Jadi, melainkan anda berasa yakin tentang pertempuran undang-undang dengan syarikat kaya, berhati-hati.

Perkara-perkara tidak selalunya jelas, dan ia sering berpunca daripada gabungan kedudukan pengilang, pembawa dan peruncit, itulah sebabnya anda tidak sepatutnya mengakar peranti anda jika anda ingin mengekalkan jaminan anda. Barisan Nexus lama daripada Google dan rakan kongsi telah direka bentuk untuk diakar dan diubah suai oleh pembangun Android untuk memajukan platform. LG mengeluarkan beberapa peranti dengan pemuat but tidak berkunci, namun akan membatalkan jaminan jika anda melakukan root. Sesetengah pengeluar, seperti OnePlus dan HTC, lebih mesra terhadap pengakaran, tetapi anda tidak boleh mengharapkan kelonggaran yang sama daripada semua OEM.

androidpit nexus 4 nexus 5 nexus 6
Sesetengah telefon direka bentuk untuk dibuka kunci dan diakar dengan mudah. / © NextPit

Adakah pengakaran Android sah?

Itu bergantung sepenuhnya pada tempat tinggal anda. Di AS, pengubahsuaian perkara digital seperti perisian peranti mudah alih dilindungi oleh Akta Hak Cipta Milenium Digital (DMCA). Secara kritikal, beberapa pengecualian kepada undang-undang itu wujud ihsan daripada Pejabat Hak Cipta AS dan ia termasuk perkara seperti pengakaran. Walaupun pengakaran di AS secara teknikalnya menyalahi undang-undang di bawah DMCA, pada masa ini terdapat satu pengecualian untuk tempoh tiga tahun bermula pada 28 Oktober 2015.

Perayauan AndroidPIT mengembara 1
Kesahihan mengakar Android bergantung pada tempat tinggal anda. / © NextPit

Bagi mereka di Eropah, kesnya lebih jelas: yang Yayasan Perisian Percuma Eropah (FSFE) telah bekerja secara intensif di sekitar isu akar dan, selepas pemeriksaan terperinci, membuat kesimpulan bahawa mengakar peranti dan memasang perisian tidak rasmi tidak memberi kesan kepada hak anda untuk jaminan perkakasan.

mengikut Arahan EU 1999/44/CE, walaupun semasa mengakar dan memasang ROM tersuai, pemilik peranti Android boleh membuat tuntutan di bawah jaminan sehingga dua tahun selepas pembelian. Keputusan ini, walau bagaimanapun, hanya terpakai kepada tuntutan yang dibuat berkenaan perkakasan peranti dan jika peruncit atau pengilang boleh membuktikan bahawa pengubahsuaian perisian menyebabkan kecacatan itu maka anda mungkin mendapati diri anda tidak bernasib baik. Berita baik bagi mereka di Eropah ialah beban pembuktian terletak pada peruncit atau pengilang untuk membuktikan bahawa ia adalah ROM tersuai atau proses akar itu sendiri yang menyebabkan masalah.

AndroidPIT samsung galaxy s5 root
Bagaimanakah anda tahu perkara yang telah dilakukan pada peranti Android yang baru anda beli tangan terpakai? / © NextPit

Bagaimanakah saya tahu jika peranti saya di-root?

Jika anda telah membeli peranti Android terpakai dan ingin mengetahui sama ada ia telah di-root atau diubah suai sebelum ini, cara paling mudah ialah menyemak akar dengan apl Android yang ringkas dan percuma untuk dipasang. Root Check ialah aplikasi hebat yang bukan sahaja memberitahu anda sama ada peranti anda sedang berakar atau tidak, tetapi juga menyediakan glosari istilah dan pautan yang bagus ke apl akar lain yang bagus oleh pembangun.

Apl semakan akar AndroidPIT cara mengakar
Apl Semak Akar JRummy ialah alat yang hebat untuk mengurus akses root dan apl. / © NextPit

Faedah mengakar Android

Terdapat banyak sebab untuk melakukan root: akses kepada apl root terbaik pada Android, kuasa untuk menyahpasang apl bloatware yang dipramuat dan dunia ROM tersuai adalah sebab yang paling biasa. Sandaran juga lebih mudah dengan akses root. Dengan akar, anda akan dapat memberikan apl sandaran seperti kebenaran peringkat akar Sandaran Titanium dan membuat sandaran lengkap sistem anda secara berkala, jadi tidak kira apa yang berlaku pada telefon anda, anda akan sentiasa menunggu sandaran terkini. untuk dipulihkan.

Apl akar android terbaik AndroidPIT
Terdapat beberapa aplikasi akar Android yang sangat berkuasa tersedia. / © NextPit

Akses root juga membolehkan anda menukar butiran terkecil dalam sistem Android. Sudah tentu, anda boleh memancarkan ROM tersuai sepenuhnya untuk ubah suai lengkap, tetapi anda juga boleh membuat tweak kecil dengan Rangka Kerja Xposed. Mungkin anda hanya mahu memancarkan animasi but baharu, mengubah suai beberapa tetapan audio atau melakukan overclock CPU anda. Semua ini boleh dilakukan dengan root.

Dengan akses root, anda juga boleh mendapatkan hayat bateri yang lebih baik daripada Android anda, dengan mengurangkan CPU anda atau menggunakan hibernasi apl automatik dengan apl seperti Greenify. Seperti yang dinyatakan di atas, mengalih keluar apl prapasang juga mengurangkan permintaan terhadap sumber sistem, meningkatkan hayat bateri lagi.

Penyekat iklan dan automasi sistem penuh dengan Tasker adalah dua lagi sebab untuk mengakar Android, tetapi alasan anda untuk mengakar adalah lebih peribadi seperti perkara yang boleh anda lakukan sebaik sahaja anda mempunyai akar. Mungkin anda mahu mengubah segala-galanya, mungkin hanya satu perkara. Tidak kira sejauh mana anda mahu pergi, pengakaran akan membawa anda ke sana.

Apl petugas AndroidPIT bagaimana untuk mengakar
Apl seperti Tasker boleh mengautomasikan setiap sudut kehidupan Android anda. Dengan akar, iaitu. / © NextPit

Mengapa anda tidak perlu mengakar Android

Terdapat beberapa sebab: ia berkemungkinan akan membatalkan jaminan anda, ia boleh menjadi rumit dan berbahaya, dan dalam kebanyakan kes anda tidak akan mendapat kemas kini automatik melalui udara (OTA) lagi.

Sebaik sahaja anda di-root, ia juga lebih mudah untuk apl berniat jahat untuk memanfaatkan geran akar tahap kebenaran. Membenarkan akses root apl harus dikendalikan dengan lebih berhati-hati daripada menekan secara membuta tuli di Gedung Google Play apabila senarai kebenaran muncul. Ini adalah tanggungjawab yang perlu anda ambil dengan serius.

Apl penghijauan AndroidPIT cara mengakar
Pengguna root perlu memberi perhatian khusus kepada aplikasi yang mereka berikan kebenaran superuser. / © NextPit

Jika anda mampu mengakar telefon anda, anda berkemungkinan besar juga mampu mengemas kini perisian sistem anda secara manual, tetapi masih menyusahkan untuk melakukan ini.

Terdapat juga lebih banyak komplikasi yang berpotensi apabila mengemas kini peranti Android yang di-root berbanding semasa mengemas kini peranti yang tidak di-root. Sekali lagi, ini boleh dilaksanakan dengan sempurna, tetapi berpotensi lebih menjengkelkan daripada nilai akar kepada orang biasa.

Kami telah menulis tentang beberapa sebab lain anda tidak sepatutnya mengakar Android anda jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang keburukan pengakaran.

AndroidPIT bagaimana untuk mengemas kini sistem akar
Dengan root, anda akan mendapat pemberitahuan OTA, tetapi perlu memancarkan kemas kini secara manual. / © NextPit

Adakah saya perlu melakukan root atau tidak?

Seperti yang anda mungkin tahu pada ketika ini, mengakar Android bukan untuk mereka yang lemah hati. Anda perlu bersedia untuk mengambil risiko membatalkan jaminan anda, bersedia untuk menggunakan kemas kini Android secara manual, menerima menjadi lebih terdedah kepada risiko keselamatan dan anda perlu menyelidik kaedah pengakaran terkini dan menerapkannya dengan sempurna pada peranti anda untuk mengelakkan sebarang masalah yang mungkin berlaku.

Bagaimana untuk mengakar Android

Jika anda memutuskan untuk melakukannya, faedah mengakar Android adalah berlipat ganda. Anda akan mempunyai kawalan penuh ke atas sistem anda, dapat menyahpasang perisian bloat, menggunakan tweak sistem yang tidak berkesudahan dan membuat sandaran lengkap secara automatik.

Jika anda sudah sampai sejauh ini dan tidak sabar menunggu peringkat seterusnya, semak panduan kami tentang cara mengakar telefon Android anda, dengan pengenalan untuk langkah universal dan petua untuk pengeluar yang berbeza. Tetapi itu hanya satu permulaan. Kami juga mengesyorkan XDAtapak pembangun yang mengehoskan banyak tutorial pengakaran terkini untuk pelbagai jenis peranti.

Siarkan soalan anda atau mengakar kisah kejayaan dalam ulasan di bawah.