USB-C pada iPhone: Inilah masanya Pengecas Biasa EU akan berkuat kuasa

98
NextPit USB C EU
© mundissima / Shutterstock.com

Selepas memaksa undang-undang penyeragaman USB sehingga ke kerongkong Apple, Kesatuan Eropah akhirnya menetapkan tarikh akhir apabila undang-undang Pengecas Biasa akan diwajibkan. Mulai 28 Disember 2024, semua pengeluar terpaksa menggunakan USB-C pada telefon pintar dan tablet mereka tanpa pengecualian, termasuk Apple.

Mandat ini memberi kesan terutamanya pada iPhone yang tersekat dengan port Lightning. Bagaimanapun, laporan terbaru menunjukkan Apple bersedia untuk menggugurkan port tersuainya memihak kepada jenis-C bermula dengan iPhone 15 (Ultra) tahun depan. Sebaliknya, keseluruhan barisan iPadnya telah bertukar kepada USB-C dengan iPad 10 (2022) sebagai model terakhir yang berbuat demikian.

Undang-undang juga akan diperlukan untuk produk lain yang menggunakan pengecasan berwayar seperti fon kepala, jam tangan pintar, papan kekunci dan konsol, antara lain. Sementara itu, komputer riba dirancang untuk dipatuhi mulai 28 April 2026. Tambahan pula, pesanan itu tidak termasuk pengecasan tanpa wayar, tetapi itu pastinya menarik untuk diperhatikan pada tahun-tahun akan datang.

Port Apple iPhone 14 Plus

Apple iPhone 14 Plus dengan port Lightning / © NextPit

Pengecasan USB-C PD untuk Apple iPhone

Pada masa yang sama, telah disebut bahawa undang-undang itu akan memaksa syarikat untuk menggunakan PD (Power Delivery) untuk mengecaj penarafan melebihi 15W. Teknologi khusus membolehkan pemindahan kuasa yang lebih tinggi serta pengecasan dinamik. Ini membolehkan sama ada peranti di kedua-dua hujung kabel dicas atau membekalkan kuasa.

Perlu diingat bahawa matlamat inisiatif ini pada mulanya adalah untuk mengurangkan sisa elektronik. Pengguna tidak perlu membeli pengecas atau kabel berasingan dalam setiap pembelian peranti baharu atau semasa bertukar. Tetapi kini ia sedang mencari untuk mempercepatkan pembangunan teknologi pengecasan juga.

Adakah anda menjangkakan bahawa produk Apple yang lain juga akan tiba dengan port USB-C tahun depan? Dan apakah kelajuan pengecasan yang anda fikir sesuai? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.