UWB “Pengalaman utama”: Bagaimana iPhone menjadi kunci kereta

31
wira utama bmw 220i uwb
© Alexander Hauk

Sistem tanpa kunci untuk kereta adalah praktikal, tetapi ia bukan tanpa kontroversi. Penyelesaian keselamatan sedia ada, yang menjadikan kunci kereta klasik usang, boleh ditipu. Ramai pemilik kereta berharga tinggi yang telah menjadi mangsa kecurian boleh memberitahu anda satu atau dua perkara tentang perkara itu. Dengan apa yang dipanggil teknologi Ultrawideband (UWB), semakin banyak pengeluar kereta kini mahu menamatkan kegiatan jenayah tersebut. Baca artikel ini untuk mengetahui cara ini berfungsi, contohnya, dengan BMW 220i dan iPhone, dan juga sebab UWB berpotensi merevolusikan pasaran rumah pintar.

Tangan di hati saya: Apabila mencari kunci kereta di dalam poket seluar dan jaket, setiap pemandu mungkin meninggalkan cawan kopi untuk pergi atau benda lain di atas bumbung kereta. Ini adalah nasib malang bagi sesiapa yang sudah terlupa sementara tentang objek yang diletakkan di atas bumbung apabila mereka masuk ke dalam kereta. Beribu-ribu tingkap belakang kereta telah mengalami kopi menitis, komputer riba terhempas di atas jalan raya, dan beg bimbit hilang membuktikan nasib malang itu.

Sistem tanpa kunci memastikan kereta membuka kunci sendiri secara automatik sebaik sahaja pemilik menghampiri tanpa perlu mengambil kunci atau menekan butang pada fob kunci. Enjin juga boleh dihidupkan dengan satu sentuhan butang, tanpa kunci pencucuhan di tempatnya. Dengan sistem sebelumnya, bagaimanapun, kemudahan datang dengan mengorbankan keselamatan, kerana mereka boleh ditipu dengan sedikit pengetahuan teknikal atau perbelanjaan kewangan yang boleh diurus.

Jika pengguna menghampiri kereta dengan iPhone di dalam poketnya, pintu dibuka secara automatik. Jika anda memberi perhatian dengan teliti, anda boleh mendengar pintu dibuka sejurus sebelum anda menarik pemegangnya. / © Alexander Hauk

Dengan teknologi tanpa kunci konvensional, sebenarnya, sistem mengukur tahap penerimaan isyarat radio utama tanpa memeriksa sama ada tahap penerimaan yang diukur masuk akal. Kadang-kadang cukup jika tahap isyarat cukup tinggi, dan pintu kereta kemudiannya akan dibuka. Penjenayah mengeksploitasi titik lemah ini dengan bantuan peranti khas. Mereka memanjangkan dan menguatkan isyarat radio kunci, yang digantung oleh pemilik yang sah pada rak kunci di belakang pintu depannya sendiri, sebagai contoh, atau meninggalkan di atas meja restoran. Menurut tinjauan terbaru terhadap 500 kereta oleh German Automobile Club (ADAC), hanya kira-kira lima peratus kenderaan yang dilindungi dengan baik daripada kecurian.

Beberapa pengeluar kereta bergantung pada UWB

Serangan geganti yang dipanggil seperti yang diterangkan sebelum ini tidak berfungsi dengan teknologi jalur lebar ultra. Ini kerana sistem ini bukan sahaja mengukur tahap isyarat, tetapi terima kasih kepada UWB, ia juga mengukur masa perambatan isyarat radio dengan sangat tepat. Jika julat dimanipulasi, di mana masa penghantaran isyarat radio antara pemancar dan penerima terlalu lama, kereta itu kekal terkunci. Atas sebab keselamatan, semakin banyak pengeluar kereta menggunakan teknologi ini, termasuk Audi, BMW, Ford, Genesis, Mercedes, Skoda dan Volkswagen.

Selain teknologi UWB untuk fob kunci, BMW menawarkan Digital Key Plus sebagai pilihan untuk beberapa model, termasuk BMW 220i Active Tourer. Ini membolehkan pemilik menyimpan kunci elektronik dalam dompet digital pada telefon pintar. Untuk ini berfungsi, yang “BMW saya” apl mesti dimuat turun dan dipasang terlebih dahulu ke telefon pintar pemiliknya sendiri. Bagi mereka yang memilih fob kunci, pintu dibuka seolah-olah dengan sihir sejurus sebelum anda sampai ke kenderaan dan juga terkunci secara automatik tidak terlalu lama selepas pemandu meninggalkan kereta. Enjin juga boleh dihidupkan dengan menekan butang mula di konsol tengah, kerana sebaik sahaja pemilik kunci masuk, kereta mengenali pemandu.

BMW 220i dalam weiß

Kami menguji kunci kereta UWB dengan BMW 220i dan iPhone ini. / © Alexander Hauk.

Aplikasi ini juga menawarkan pelbagai maklumat dan fungsi. Sebagai contoh, paras bahan api semasa dan julat anggaran boleh dilihat semasa dalam perjalanan. Aplikasi ini juga boleh digunakan untuk mengunci dan membuka kunci kenderaan hanya dengan menekan butang pada simbol yang sepadan. Sesiapa yang terlupa lokasi kereta boleh tekan “Pencari Kenderaan” butang dan kedudukan yang tepat akan dipaparkan pada peta.

Walaupun bateri telefon pintar kehabisan, sistem menguruskan isu itu: apa yang perlu dilakukan oleh pemandu ialah memegang telefon pintarnya terus ke pemegang pintu. Pintu dibuka melalui cip NFC yang disepadukan dengan telefon pintar itu sendiri. Di samping itu, setiap pelanggan BMW terus menerima fob kunci konvensional dengan butang sekiranya telefon pintar itu hilang atau dicuri. Apa lagi yang praktikal? Kunci digital juga boleh dikongsi dengan orang lain, seperti ahli keluarga, melalui apl.

Digitaler dan physikalischer Autoschlüssel

Dengan iPhone atau fob kunci klasik? Dengan semakin banyak jenama dan kenderaan yang melompat ke atas kereta muzik, pengguna mempunyai pilihan. / © Alexander Hauk

Beginilah cara teknologi UWB berfungsi di BMW dan pengeluar kereta lain

Beberapa cip disepadukan ke dalam kenderaan yang menerima isyarat radio yang disulitkan daripada telefon pintar. Dari masa yang diambil untuk menghantar dan menerima isyarat ini, kedudukan spatial sebenar pemilik kereta yang sah ditentukan. Kereta hanya boleh dihidupkan kemudian jika pemandu duduk di dalam.

Selain BMW, beberapa pembuat kereta lain bergantung pada teknologi UWB. Di Audi, teknologi kini tersedia untuk fob kunci klasik model e-tron A3 dan Q4. Semua model akan datang berdasarkan platform kenderaan PPE (Premium Platform Electric) dan PPC (Premium Platform Combustion) baharu akan tersedia dengan teknologi baharu itu. “Model pertama pada platform baharu akan diperkenalkan tahun depan,” kata jurucakap Audi Michael Crusius.

Blick ins Auto bei BMW über die Smartphone-App

Aplikasi BMW juga membawa faedah lain. Sebagai contoh, ia membolehkan anda melihat bahagian dalam kereta. / © Petikan skrin: Alexander Hauk, montaj: NextPit, foto: DenPhotos / Shutterstock.com.

Di Skoda, teknologi UWB kini boleh didapati dalam fob utama untuk model Octavia dan Enyaq. “Adalah dirancang bahawa julat model lain akan dilengkapi dengan teknologi ini,” kata jurucakap Skoda Karel Müller. Menurut Michael Schweitzer dari Volvo Cars, pembuat kereta Sweden itu pada masa ini tidak mempunyai kenderaan dengan teknologi UWB dalam barisannya. Bagaimanapun, ini akan diambil kira semasa merancang model masa depan, jurucakap Volvo memaklumkan kepada kami.

Mungkin hanya dengan telefon pintar moden

Prasyarat teknikal untuk pengalaman utama yang luar biasa ini bukan sahaja kereta yang sesuai, tetapi juga telefon pintar yang serasi. Apple, sebagai contoh, telah melengkapkan semua model iPhone dari iPhone 11 dan seterusnya dengan cip UWB. Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Samsung Galaxy S21+ dan Ultra, siri Galaxy S22 dan Z Fold 2 dan Z Fold 3 turut menyokong teknologi wayarles yang sama. Dalam barisan Xiaomi, hanya model Mi Mix yang serasi pada masa ini, dan Google ialah Pixel 6 dan Pixel 6 Pro.

Walau bagaimanapun, teknologi UWB tidak terhad kepada telefon pintar sahaja: Cip yang sepadan turut dipasang dalam Apple Watch 6 dan Apple Watch 7, serta dalam Apple AirTag, Apple HomePod mini dan Samsung Galaxy SmartTag.

iphone-13-mini

Siri iPhone 13 menyokong standard UWB secara keseluruhannya. / © NextPit

Oleh kerana UWB membolehkan penentududukan yang tepat dan teknologi boleh menghantar paket data yang besar pada spektrum frekuensi yang sangat luas, teknologi ini juga menarik untuk banyak bidang aplikasi untuk kegunaan dalam dan luar. Penggunaan selari WLAN atau Bluetooth tidak menjadi masalah sama sekali kerana julat frekuensi tidak bertindih, dan dengan itu anda tidak akan menghadapi sebarang kemungkinan gangguan.

Masa depan yang hebat untuk UWB

Bersama-sama dengan Internet of Things, UWB mempunyai potensi untuk mengubah dunia dan menjadikan kehidupan seharian lebih selamat dan lebih mudah. Bukan sahaja dengan kereta, tetapi juga pintu pangsapuri dan rumah atau pintu garaj boleh dilengkapi dengannya. Penjejak daripada Apple dan Samsung yang dinyatakan sebelum ini boleh membantu mencari item yang salah letak, seperti satu set kunci.

Navigasi dalaman juga boleh dilakukan dengan UWB. Memandangkan teknologi itu boleh digunakan untuk mencari sesuatu dengan tepat hingga ke sentimeter, ia juga boleh digunakan untuk mengawal peranti rumah pintar pada masa hadapan. Apa yang diperlukan ialah menghalakan telefon pintar pada peranti yang serasi, dan ia akan berfungsi. Peranti akan dikenali dan boleh dikawal melalui aplikasi pada paparan. Walau bagaimanapun, masih lebih murah untuk menggunakan WLAN dan Bluetooth, jadi kemudahan ini mungkin perlu menunggu lebih lama.