Varian OnePlus 11 ini mendapat pengecasan 20 peratus lebih perlahan—Tetapi tidak mengapa

94
Kajian NextPit OnePlus 10T
© NextPit

OnePlus sudah pun bersedia untuk mengumumkan OnePlus 11 untuk pasaran global pada 7 Februari. Tetapi sebelum Android perdana tiba, laporan baharu menunjukkan bahawa tidak semua varian akan mendapat ciri pengecasan yang sama.

OnePlus 11 pertama kali didedahkan di China awal tahun ini. Kecuali untuk lelaran perisian, perkakasan itu dijangka akan dibawa ke seluruh dunia termasuk penarafan pengecasan SuperVOOC 100W OnePlus. Walau bagaimanapun, penerbitan sebelum ini telah mencadangkan bahawa OnePlus mungkin memberikan kelajuan pengecasan yang lebih rendah pada 80W di luar China, yang segera disanggah oleh sumber lain.

  • Jangan terlepas: Adakah pengecasan pantas merosakkan kesihatan bateri telefon anda?

Mengapa kelajuan pengecasan OnePlus 11 lebih perlahan di AS

Wartawan teknologi Max Jambor kini mendakwa bahawa hanya OnePlus 11 versi AS atau Amerika Utara mendapat penurunan taraf kelajuan pengecasan kepada 80W manakala selebihnya mengekalkan 100W. Sejajar dengan itu, OnePlus 10T (ulasan) tahun lepas di AS mempunyai 125W manakala varian antarabangsa mempunyai penarafan 150W yang lebih tinggi.

Walaupun tidak disahkan secara langsung, adalah selamat untuk mengandaikan bahawa pengecasan yang lebih perlahan disebabkan oleh kawasan penggunaan sistem elektrik 110-127V. Memalamkan OnePlus 11 menggunakan penyesuai yang diperlukan pada soket 220V boleh mendayakan 150W seperti yang diuji pada OnePlus 10T. Walau bagaimanapun, ini tidak dapat dilakukan dengan OnePlus 10 Pro (ulasan) yang datang dengan 65W negeri dan 80W di pasaran lain.

Kajian OnePlus 10T 5G

OnePlus 10T 5G menyokong pengecasan pantas 125W/150W / © NextPit

Sebagai rujukan, penarafan 80W pada OnePlus 10 Pro mengecas bateri 5000mAh peranti daripada 0 hingga 100% selepas 32 minit. Kelajuan 100W pada OnePlus 11 adalah lebih pantas dan boleh mengisi kapasiti yang sama dalam masa 25 minit.

Di samping ciri SuperVOOC, OnePlus 11 dilengkapi dengan sistem cip Snapdragon 8 Gen 2, persediaan tiga kamera yang dikemas kini dan memori LPDDR5X yang lebih pantas. OnePlus juga membawa kembali optik Hasselblad dan peluncur amaran yang terkenal. Harga AS dan antarabangsa sebenar OnePlus 11 masih tidak didedahkan.

Adakah anda fikir perbezaan kelajuan pengecasan ini penting? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.