Viber: Cara Membetulkan Ralat ‘Foto Ini Tidak Tersedia’

12

Adakah anda menghadapi ralat “Foto ini tidak tersedia” dalam Viber semasa cuba memuat turun atau melihat foto yang dihantar oleh salah seorang kenalan anda? Itu boleh mengecewakan dan mengganggu aliran komunikasi anda. Dalam panduan ini, kami akan membimbing anda melalui beberapa petua cepat dan mudah untuk membetulkan mesej ralat dalam masa yang singkat.

Viber: Cara Membetulkan Ralat 'Foto Ini Tidak Tersedia'

1. Pengirim Mungkin Telah Memadam Foto

Sebab biasa mengapa Viber mungkin tidak dapat memuatkan foto adalah jika pengirim telah memadamkan mesej selepas menghantarnya. Jika anda menemui mesej ralat “Foto ini tidak tersedia” untuk beberapa foto terpilih sahaja, mungkin tiada masalah dengan apl itu dan anda harus meminta pengirim menghantar semula foto tersebut.

Walaupun anda boleh melihat mesej yang dipadamkan di Viber, ia tidak akan berfungsi untuk foto yang dialih keluar.

2. Benarkan Kebenaran Apl yang Diperlukan

Viber mungkin gagal memuatkan imej jika anda secara tidak sengaja menafikannya akses kepada storan telefon anda. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa Viber boleh mengakses foto dan video pada telefon anda.

Android

 1. Tekan lama ikon aplikasi Viber dan ketik ikon maklumat daripada menu yang terhasil.
 2. Pergi ke Kebenaran.
 3. Ketik Foto dan Video.
 4. Pilih pilihan Benarkan.
  Benarkan Akses Viber kepada Foto dan Video pada Android

iPhone

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Tatal ke bawah untuk mengetik Viber.
 3. Ketik pada Foto.
 4. Pilih pilihan Akses Penuh.
  Benarkan Akses Viber kepada Foto dan Video pada iPhone

3. Kosongkan Ruang Storan

Adakah Android atau iPhone anda kehabisan ruang storan? Jika ya, Viber mungkin menghadapi kesukaran memuat turun fail media, mengakibatkan ralat “Foto ini tidak tersedia”. Untuk mengelakkan ini, anda harus menyemak dan mengosongkan ruang storan pada telefon Android atau iPhone anda.

Android

 1. Buka apl Tetapan dan pergi ke Penjagaan Peranti. Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke Perihal Peranti pada telefon pintar Android anda untuk mendapatkan cerapan tentang storan.
 2. Ketik pada Storan untuk melihat pecahan lengkap status storan telefon anda.
  Menu Storan pada Android
 3. Jika perlu, teruskan untuk mengalih keluar apl atau fail dan apl yang tidak diingini untuk mengosongkan ruang.

iPhone

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Tatal ke bawah untuk mengetik Umum dan kemudian pilih Storan iPhone.
  Menu Storan pada iPhone

Setelah ruang kosong yang mencukupi, Viber harus mula memuatkan gambar dan video seperti biasa.

4. Semak Status Pelayan Viber

Seperti mana-mana aplikasi pemesejan segera, Viber terdedah kepada gangguan pelayan sekali-sekala. Apabila ini berlaku, anda mungkin menghadapi masalah semasa menggunakan beberapa ciri apl. Awak boleh lawati Downdetector untuk menyemak sama ada orang lain mengalami masalah yang sama.

Jika pelayan tidak berfungsi, satu-satunya pilihan anda ialah menunggu sehingga Viber membetulkannya. Selepas itu, ralat “Foto ini tidak tersedia” harus diselesaikan dengan sendirinya.

5. Kosongkan Cache Apl

Data cache sedia ada yang dikaitkan dengan Viber mungkin mengganggu apl dan menyebabkan masalah. Mengosongkan cache apl akan membantu menyelesaikan isu ini.

 1. Buka apl Viber dan pergi ke Lagi > Tetapan.
 2. Pergi ke Storan.
 3. Ketik pilihan Kosongkan Fail Cache.
  Kosongkan Fail Cache Viber pada Telefon

Buka semula apl Viber dan semak sama ada ralat masih ada.

6. Kemas kini Apl

Jika anda masih mendapat mesej ralat semasa membuka imej pada Viber, semak sama ada versi apl yang lebih baharu tersedia. Kadangkala, pepijat dalam apl Viber boleh menghalangnya daripada memuatkan imej. Jadi, dapatkan binaan terbaharu yang tersedia daripada Gedung Google Play atau App Store kerana ia mungkin dapat menyelesaikan isu tersebut.

7. Pulihkan Sandaran Viber

Jika semuanya gagal, anda boleh cuba memulihkan sandaran sembang Viber anda daripada awan. Ini sepatutnya membantu memulihkan foto dan video anda daripada sandaran dan membetulkan ralat “Foto ini tidak tersedia”.

 1. Buka apl Viber dan ketik Lagi.
 2. Pilih Tetapan daripada senarai.
 3. Pergi ke Akaun > Viber backup.
 4. Ketik pilihan Pulihkan di bahagian bawah.
 5. Pilih Pulihkan sekarang untuk mengesahkan.
  Pulihkan Sandaran Sembang Viber pada Telefon

Tunggu Viber memulihkan semua sejarah sembang anda dan lihat jika ia memuatkan gambar selepas itu.

Dapatkan Foto Viber Anda Dimuatkan Semula

Apabila Viber ialah apl utama anda untuk berkomunikasi dengan rakan dan keluarga, ralat seperti “Foto ini tidak tersedia” boleh merosakkan pengalaman anda. Nasib baik, membetulkan ralat khusus ini tidak terlalu sukar dengan penyelesaian yang disebutkan di atas.

Soalan Lazim

S. Di manakah sandaran Viber disimpan?

Sandaran Viber untuk peranti Android biasanya disimpan di Google Drive, manakala sandaran untuk iPhone disimpan pada Apple iCloud. Walau bagaimanapun, telefon Huawei yang kekurangan akses kepada Google Drive menggunakan Huawei Drive untuk sandaran.

S. Adakah mengosongkan fail cache dalam Viber mengalih keluar fail media?

Tidak. Membersihkan fail cache tidak menjejaskan mana-mana foto dan video Viber anda. Ia hanya mengalih keluar data apl sementara yang mungkin dikumpulkan oleh perkhidmatan untuk meningkatkan prestasinya.