Vision Pro 2 Apple Mungkin Membawa Skrin Micro-OLED Penukar Permainan

29
Tangkapan skrin 2023 06 05 pada 20.23.26
© Apple, sunting oleh nextpit

Walaupun kami menjangkakan pengeluaran Apple Vision Pro pada awal tahun 2024, butiran tentang pengganti set kepala spatial terus berkembang. Dan daripada apa yang kelihatan, Vision Pro 2 mungkin menyelesaikan beberapa kelemahan VR/XR asal yang boleh dipakai, termasuk hayat bateri dan kecerahan paparan.

Telah dilaporkan oleh syarikat penyelidikan Omdia bahawa Apple merancang untuk menggunakan skrin OLED mikro OLEDoS (OLED pada silikon) pada Vision Pro 2. Terutamanya, paparan EyeSight Vision Pro menampilkan jenis mikro-OLED WOLED, yang menggunakan penapis warna . Komponen penapis menghasilkan imej yang akan dipancarkan ke arah mata pengguna, tetapi ia sangat mengurangkan kecerahan semasa proses.

  • Baca juga: Cermin mata VR terbaik untuk dibeli pada 2024

Apakah kelebihan OLEDoS mikro-OLED pada set kepala AR/VR?

Dengan penggunaan OLEDoS mikro-OLED, penapis warna dialih keluar dan warna sebaliknya dijana oleh sub-piksel daripada satah belakang tambahan atau lapisan paparan. Akibatnya, semua cahaya yang dipancarkan disalurkan dengan cekap, yang meningkatkan lagi kecerahan paparan.

Apple tidak menyatakan tahap kecerahan tepat Vision Pro. Tetapi berdasarkan khabar angin, ia dipercayai memuncak pada 5,000 nits. Melalui teknologi OLEDoS, nits maksimum mungkin boleh digandakan kepada 10,000 nits. Dan untuk apa yang kami tahu, skrin yang lebih terang pada set kepala realiti akan menghasilkan kurang artifak gerakan.

Tangkapan skrin Apple Vision Pro daripada WWDC 23

Vision Pro Apple dilengkapi dengan skrin mikro-OLED WOLED dengan 23 juta piksel (~3,400 ppi setiap mata). / © Apple, sunting oleh nextpit

Pada masa yang sama, kemungkinan penggunaan OLEDoS akan meningkatkan resolusi skrin Vision Pro 2. Sebagai rujukan, Vision Pro mempunyai sekitar 3400 ppi setiap resolusi mata. Peleraian yang lebih tinggi atau lebih banyak piksel bermakna output imej yang lebih mengasyikkan dan mengurangkan kesan pintu skrin.

Satu lagi sebab mengapa OLEDoS lebih baik daripada versi mikro-OLED semasa ialah ia mempunyai kecekapan yang lebih tinggi dan jangka hayat yang lebih lama. Cabutan kuasa yang dipertingkatkan juga boleh membantu memanjangkan hayat bateri Vision Pro 2, walaupun cipset Apple M baharu dan kapasiti yang lebih besar juga boleh menyumbang kepada masa bermain yang lebih lama.

Pelancaran Apple Vision Pro 2 tidak akan berlaku dalam masa terdekat

Apple ditetapkan untuk mengeluarkan Vision Pro pada bulan Februari, manakala Vision Pro 2 mungkin tidak akan berlaku sehingga beberapa tahun. Pembocor Ming-Chi Kuo membuat spekulasi set kepala spatial generasi ke-2 hanya akan siap pada 2027. Bagaimanapun, sebelum Vision Pro 2 berlaku, pembuat iPhone dikatakan akan memperkenalkan set kepala Vision mampu milik.

Adakah anda ingin mendapatkan Vision Pro sebaik sahaja ia dilancarkan pada 2024? Kongsi kami rancangan anda dalam komen.

Melalui: MacRumors
Sumber:
TheElec