Wang di Bank: Bagaimana Mendapatkan Kenaikan Gaji pada 2024

41
jobbio naik gaji
© khwanchai/Adobe Stock

Berapa banyak yang anda percaya anda bernilai? Jika anda tidak pasti, atau keberatan untuk meletakkan nombor padanya, maka kesimpulannya ialah anda mungkin kehilangan kenaikan gaji.

Tidak kira sama ada anda baru memulakan kerjaya anda, atau seorang veteran dalam bidang pilihan anda, anda harus sentiasa melihat dari mana datangnya bonjolan gaji anda yang seterusnya dan apa yang akan berlaku.

Terdapat pelbagai sebab untuk ini. Pertama sekali ialah jika anda sebahagian daripada syarikat yang sedang berkembang, anda sepatutnya berasa seperti anda sedang berkembang dengannya. Faedah dan bonus adalah penting untuk mengekalkan semangat, tetapi peningkatan hasil dan keuntungan harus diiktiraf sebagai pencapaian semua kakitangan, sama ada pasukan permulaan yang rapat, atau konglomerat yang besar.

Kedua, imbuhan untuk kerja keras yang dilakukan oleh mana-mana individu harus mencerminkan kadar inflasi di rantau mereka dan dunia yang lebih luas. Walaupun inflasi kini semakin reda, kos sara hidup mungkin tidak akan turun.

Selain itu, persaingan yang semakin meningkat dalam pasaran pekerjaan memerlukan majikan untuk menawarkan gaji yang sama kompetitif. Itu bukan sahaja terpakai untuk gaji permulaan; bakat terbaik menjangkakan peningkatan tetap.

Majikan sebahagian besarnya bertindak balas kepada satu atau lebih jangkaan ini. mengikut penyelidikan baharu tentang aliran gaji 2024, belanjawan gaji untuk 47% organisasi adalah lebih tinggi pada 2023 berbanding tahun sebelumnya. Di AS, kenaikan gaji sebenar adalah 4.4%, manakala kenaikan yang diramalkan untuk 2024 ialah 4%.

Duit ada di luar sana dan majikan sanggup membelanjakannya. Keutamaan anda adalah untuk mendapatkan komitmen daripada anda, untuk menjamin masa depan kewangan anda. Berikut ialah beberapa petua teratas tentang cara melakukannya:

Ketahui Nilai Anda

Langkah pertama adalah untuk mengenali nilai anda dari segi nilai pasaran kemahiran dan pengalaman anda. Gunakan alatan dan sumber dalam talian seperti Glassdoor untuk menyimpulkan perkara yang ditawarkan oleh syarikat dalam bidang anda untuk peranan yang setanding. Ini akan membantu anda menghasilkan angka yang munasabah untuk diminta.

Kemukakan Fakta

Bahagian penyelidikan adalah mudah; perbualan sebenar mengenai kenaikan gaji selalunya merupakan bahagian yang paling sukar dalam proses itu. Walau bagaimanapun, majikan anda mungkin akan terbuka kepada perbualan, jadi cuba jangan berasa janggal untuk bercakap tentang diri sendiri.

Anda juga boleh berfikir tentang membuat beberapa slaid untuk menggariskan kejayaan dan kemajuan anda dalam tempoh 12 bulan yang lalu, termasuk kemenangan pelanggan atau metrik lain yang membuktikan nilai anda. Alat bantuan visual boleh menambah berat pada permintaan anda, membantu anda membuat kes anda.

Kongsi Kekuatan Anda

Sama seperti menonjolkan sumbangan ketara anda kepada syarikat, nilai anda kepada syarikat dengan cara lain juga akan mengukuhkan permintaan anda. Ia bukan sahaja tentang apa yang telah anda lakukan pada tahun lalu, tetapi bagaimana anda merancang untuk berkembang pada tahun akan datang dan terus membawa nilai kepada peranan anda, dan membantu memacu pertumbuhan dalam syarikat anda.

Tingkatkan Kemahiran Anda

Ia boleh menjadi program latihan dalam peranan, atau kursus di luar tempat kerja, tetapi anda harus sentiasa membina kemahiran anda untuk meningkatkan nilai anda dan prospek masa depan, kedua-duanya dalam peranan semasa anda dan apabila anda ingin meneruskan.

Mohon Kerja Baharu

Walaupun anda tidak mahu meninggalkan syarikat semasa anda, jangan menolak fakta bahawa, menurut ADP insights, pekerja boleh menerima kenaikan gaji sekitar 8% apabila menukar pekerjaan.

Sekiranya anda menerima tawaran tetapi lebih suka kekal dalam peranan semasa anda, majikan semasa anda mungkin menawarkan tawaran balas kerana kos menggantikan kakitangan boleh jauh lebih tinggi daripada keseluruhan gaji tahunan.

Jika anda rasa tidak dihargai dalam peranan semasa anda, semak imbas nextpit Job Board untuk mengambil langkah seterusnya dalam kerjaya anda.

Di Oracle Cloud Infrastructure (OCI), satu pasukan inovator sedang membina masa depan awan untuk perusahaan. Dengan itu, syarikat gergasi perisian sedang mencari a Pengarah Kanan untuk Reka Bentuk dan Pembinaan Pusat Data Global. Dalam peranan yang sangat berpengaruh dan berpengalaman ini, anda akan mengetuai pasukan dalam reka bentuk, membina, pentauliahan dan penyampaian infrastruktur kritikal dan kapasiti rangkaian pusat data untuk Oracle Cloud di seluruh dunia. Pemahaman yang luas dan mendalam tentang teknologi pusat data, kejuruteraan dan pembinaan adalah penting untuk peranan yang menuntut ini.

Leidos terkenal dengan komitmennya kepada pelanggan, pekerja dan komuniti, dan sedang mencari a Pembangun Perisian untuk menyertai pasukannya di Reston, Virginia. Sebagai sebahagian daripada Sektor Keselamatan Negara syarikat, anda akan menyokong program IT perusahaan, menggunakan bahasa dan alatan sebelah pelanggan, melakukan peningkatan pada aplikasi web sedia ada, merangka dan membina inovasi serta menyampaikan kod yang mantap merentas semua disiplin.

Jika anda berada di dalam atau berhampiran Pittsburgh, atau bersedia untuk berpindah, maka Oxford Solutions mungkin mempunyai peranan untuk anda. Ia kini sedang mencari a Jurutera perisian untuk membangunkan aplikasi menggunakan HTML5 dan pelbagai API/rangka kerja JavaScript, termasuk tetapi tidak terhad kepada jQuery, D3.js, Node.js, React dan AngularJS. Pengetahuan tentang kedua-dua sistem pengendalian Windows dan Linux diperlukan, begitu juga dengan pengalaman dalam JavaScript, Python, Java, C dan C++. Mohon disini.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.