Warna skrin paparan iPhone diherotkan? 4 Cara untuk memperbaikinya!

11
Warna skrin paparan iPhone diherotkan

Adakah anda menghadapi masalah dengan warna pada skrin iPhone anda kelihatan herot? Jika ya, anda tidak bersendirian. Ramai pengguna iPhone telah mengalami isu ini, dan ia boleh menjadi masalah yang mengecewakan untuk ditangani. Nasib baik, terdapat beberapa langkah mudah dan berkesan yang boleh anda ambil untuk menyelesaikan isu dan memulihkan warna pada skrin iPhone anda. Tanpa berlengah lagi, mari kita bincangkan cara membetulkan warna skrin iPhone yang herot.

4 Cara untuk membetulkan herotan warna skrin pada iPhone atau iPad

Izinkan saya memperkenalkan anda kepada helah mudah dan berkesan untuk membetulkan warna skrin iPhone yang rosak.

 1. Pastikan Penapis Warna dimatikan atau dilaraskan dengan sempurna
 2. Paksa mulakan semula iPhone anda
 3. Tetapkan Semula Semua Tetapan pada iPhone atau iPad
 4. Kemas kini iOS pada peranti anda

1. Pastikan Penapis Warna dimatikan atau dilaraskan dengan sempurna

iOS membolehkan anda menapis warna skrin peranti anda. Berdasarkan kemudahan anda, anda boleh memilih penapis lain untuk meningkatkan tontonan anda.

Contohnya, jika mata anda mendapati warna terang terlalu keras, anda boleh memilih Skala Kelabu. Selain itu, anda boleh memilih untuk meningkatkan keamatan dan warna penapis.

 1. Buka Tetapan → Ketik Kebolehcapaian.
 2. Seterusnya, ketik Paparan & Saiz Teks.

  Kebolehcapaian, Paparan & saiz Teks

 3. Ketik Penapis Warna → Matikan Penapis Warna.

  Togol matikan penapis warna pada iPhone

Nota: Jika anda ingin menggunakan ciri ini pada peranti anda, pastikan anda melaraskan penapis secara ideal. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang penapis warna, pergi ke panduan lengkap ini.

Sekarang, lihat warna skrin pada peranti anda, yang sepatutnya muncul dengan betul. Jika ia telah kembali kepada bentuk biasa, hurrah! Jika ia tidak kembali normal, beralih ke penyelesaian seterusnya.

2. Paksa mulakan semula iPhone anda

Jika masalah masalah warna paparan iPhone berterusan, satu lagi resolusi pantas boleh membantu anda selama-lamanya. Melakukan mula semula paksa pada iPhone anda selalunya boleh menyelesaikan masalah ini dalam beberapa minit.

mulakan semula iphone tanpa butang rumah

Tindakan ini cenderung untuk menyegarkan perisian peranti dan menangani gangguan kecil yang menyebabkan perubahan warna skrin iPhone. Jadi, berikutan keazaman ini, anda mungkin dapat mengelak daripada berbelanja besar untuk pembaikan yang mahal.

Tetapi jika tiada jeda, menetapkan semula peranti anda kepada lalai kilang boleh dicuba. Ia pada asasnya membersihkan semua tetapan sedia ada, termasuk kata laluan Wi-Fi dan butiran log masuk tapak web. Namun begitu, media dan data anda kekal selamat.

3. Tetapkan Semula Semua Tetapan pada iPhone atau iPad

 1. Buka Tetapan → Ketik Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula.

  Umum, Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone, Tetapkan Semula iPhone

 2. Ketik Tetapkan Semula Semua Tetapan → Masukkan Kod Laluan iPhone anda dan sahkan.

  Ketik Tetapkan Semula Semua Tetapan, Masukkan Kod Laluan

Saya cukup yakin bahawa anda akan dapat mengatasi masalah tersebut selepas penetapan semula. Walau bagaimanapun, jika masalah itu terus melanda peranti anda, masih terdapat lebih banyak helah untuk dilihat.

4. Kemas kini iOS pada peranti anda

Anda selalunya boleh menghapuskan pelbagai masalah hanya dengan mengemas kini perisian pada peranti anda. Hampir setiap kemas kini iOS disertakan dengan banyak pembetulan pepijat dan peningkatan prestasi. Oleh itu, adalah wajar untuk memberinya peluang juga.

Nota: Pastikan peranti anda disambungkan ke Wi-Fi dan sekurang-kurangnya 50% bateri.

 1. Buka apl Tetapan → Ketik Umum.
 2. Sekarang, ketik Kemas Kini Perisian.
 3. Jika terdapat kemas kini yang tersedia, Muat turun dan Pasangnya.

  Umum, Kemas Kini Perisian, Muat Turun dan Pasang iOS17

Langkah-langkah radikal yang mungkin datang untuk menyelamatkan anda

Walaupun saya pasti anda mungkin tidak perlu pergi sejauh ini pada kebanyakan masa, saya tidak boleh menolak kemungkinan terhenti. Dalam situasi sedemikian, terdapat tiga penyelesaian yang perlu anda pertimbangkan, kerana ia boleh menyingkirkan isu jika ia berkaitan dengan perisian.

Yang pertama di antara mereka adalah untuk pemulihan daripada sandaran. Ia harus segera menangani semua warna pelik pada skrin iPhone anda. Jika ia tidak menghasilkan hasil yang diingini, cuba Pemulihan atau Mod DFU.

Hubungi Sokongan Apple jika tiada apa yang berjaya…

Jika tiada penyelesaian yang dinyatakan di atas mengklik untuk anda, skrin mungkin rosak atau mempunyai masalah perkakasan pada iPhone anda. Dalam kes ini, anda perlu segera hubungi Sokongan Apl.

Mengakhiri…

Meneka, anda akhirnya telah menyelesaikan masalah warna paparan iPhone. Adakah anda ingin memberitahu kami tentang penyelesaian yang berkesan untuk anda? Selain itu, jika anda mengetahui sebarang helah lain untuk membetulkannya, beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Anda mungkin mahu membaca siaran ini juga:

 • Penjuru kiri sebelah atas iPhone kabur? 10 Cara untuk memperbaikinya!
 • Petua untuk Mempercepatkan Face ID pada iPhone
 • Bagaimana untuk membetulkan skrin hijau iPhone isu kematian

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.