Watak Boleh Dibuka Kunci dalam Super Mario Bros Wonder

13

Kejutan dan rahsia diberikan dalam permainan Mario. Watak boleh dimainkan yang boleh dibuka kunci adalah perkara besar dalam komuniti sehingga ia hampir mitos – ingat “L is Real 2401?” Jadi bagaimana dengan “Super Mario Bros. Wonder?”

Watak Boleh Dibuka Kunci dalam Super Mario Bros Wonder

Baca terus untuk mengetahui.

Mitos Watak Boleh Dibuka dalam Super Mario Bros. Wonder

Bertentangan dengan apa yang dijangkakan ramai daripada permainan Super Mario, Super Mario Bros. Wonder tidak menampilkan watak yang boleh dibuka kunci. Ini mungkin mengejutkan peminat lama yang teruja untuk membuka kunci watak baharu semasa mereka maju melalui permainan, terutamanya beberapa permainan Super Mario 2D yang lebih baru (dari dekad yang lalu).

Sebaliknya, permainan ini mempunyai senarai penuh yang tersedia dari awal. Walau bagaimanapun, senarai ini agak luas, menjadi salah satu senarai watak terbesar dalam platformer Super Mario talian utama setakat ini.

Wajah Biasa dan Perbezaannya

Walaupun tiada satu pun daripada watak itu rahsia atau boleh dibuka, permainan ini mempunyai barisan yang mengagumkan iaitu 12 watak yang boleh dimainkan (jika anda mengira warna semula Toad dan Yoshi). Senarai itu, secara semula jadi, termasuk kegemaran peminat seperti Mario, Luigi, Peach dan Yoshi, bersama-sama dengan beberapa wajah yang kurang kerap seperti Daisy dan Nabbit. Daisy boleh dimainkan dalam platformer “Super Mario” talian utama buat kali pertama, selepas dimainkan dalam permainan mudah alih Super Mario Run dan banyak permainan spin-off, seperti Mario Party, sejak 1990-an.

Satu lagi cara permainan ini berbeza daripada apa yang anda mungkin biasa dengan permainan ini ialah kebanyakan watak bermain sama. Itu bukan perkara yang buruk. Lagipun, anda boleh bermain sebagai watak kegemaran anda tanpa perlu menyesuaikan gaya permainan anda atau kesukaran permainan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian kecil. Nabbit dan Yoshis tidak mengambil kerosakan daripada kebanyakan sumber yang akan merosakkan watak lain. Ini menjadikan mereka lebih mesra pemula, atau jika anda hanya mahukan permainan yang pantas dan santai dan tidak begitu mengambil berat tentang cabaran itu. Tambahan pula, serangan tidak membuat Nabbit tersentak, dan Yoshis mengekalkan lompat-lompat ikonik mereka (yang menambah gaya permainan yang dipermudahkan). Mereka juga boleh menggunakan lidah mereka, seperti dalam Kisah Yoshi, dan watak lain juga boleh menunggang lidah mereka apabila mereka bermain berbilang pemain.

Apa yang Boleh Anda Buka Kunci dalam Super Mario Bros. Wonder?

Jadi, apakah yang ditawarkan oleh “Super Mario Bros. Wonder” sebagai ganti watak yang boleh dibuka kunci? Anda boleh membuka kunci dunia istimewa dalam permainan, yang tidak begitu mengejutkan. Kali ini, Wonder Seeds adalah teras kepada mekanik permainan yang boleh dibuka kunci, seperti cara Star Medals berfungsi di Super Mario 3D Land atau Green Stars dalam Super Mario 3D World.

Terdapat dunia kelapan tambahan di luar tujuh utama dalam permainan. Dunia terakhir, atau Dunia Istimewa, mempunyai tujuh pintu masuk, satu dalam setiap tujuh dunia.

  • Pipe-Rock Plateau – Selepas menamatkan peringkat Wiggler-Race, menuju ke utara di persimpangan tiga hala. Lengkapkan empat peringkat, termasuk jalan keluar rahsia di Bulrush Express. Ini membawa anda ke pad pelancaran Bunga Propeller, yang membawa anda ke Dunia Istimewa.
  • Fluff-Puff Peaks – Di kawasan dengan awan merah jambu, ikut laluan yang betul ke Lompat! Lompat! Lompat! Tahap. Pukul tahap ini dan seterusnya untuk mencari pad pelancaran yang lain.
  • Shining Falls – Dapatkan Benih Diraja, kemudian berbual dengan Master Poplin di Royal Seed Mansion. Dia akan menunjukkan kepada anda laluan tersembunyi dengan pad pelancaran.
  • Gurun Berjemur – Dalam Rahsia Rumah Agam Shova, cari jalan keluar rahsia dengan memecahkan enam blok bata dan menolak blok hijau untuk mendedahkan paip emas. Ini membawa kepada kawasan baharu dan, akhirnya, pad pelancaran.
  • Lombong Kulat – Lawati Semula Operasi Menyelamat Poplin. Poplins akan menemui jalan keluar rahsia menuju ke pad pelancaran.
  • Deep Magma Bog – Cari jalan keluar rahsia di Where the Rrrumbas Rule dengan menggerudi ke siling. Lengkapkan beberapa tahap lagi untuk mencapai pad pelancaran.
  • Petal Isles – Pergi ke bahagian bawah sebelah kiri Petal Isles dan lengkapkan Wiggler Race Spelunking! Tahap.

Untuk peringkat akhir permainan, takluki kesemua lapan peringkat di Dunia Istimewa dan kumpulkan kesemua 16 Benih Ajaib. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, anda akan membuka kunci Final Test Wonder Gauntlet. Pukul ini dan akses Maraton Lencana Ujian Akhir-Akhir. Apabila anda menyelesaikan cabaran terakhir ini, ia akan membuka kunci Rumah Poplin terakhir, WONDER? di mana anda boleh mendapatkan Sound Off? Lencana.

Wonder Seeds dan Peranan Mereka dalam Permainan

Wonder Seeds ialah koleksi utama permainan. Warna mereka berubah bergantung pada dunia tempat anda berada, sepadan dengan warna Bunga Ajaib dunia itu. Contohnya, di Pipe-Rock Plateau, ia berwarna biru, dan di Fluff-Puff Peaks, ia berwarna biru. Anda mendapat idea – setiap dunia mempunyai tema warna sendiri.

Anda boleh menemui Benih Ajaib ini pada hampir setiap peringkat, termasuk yang Istimewa. Secara amnya, terdapat dua dalam setiap peringkat. Anda mendapat satu hanya untuk menamatkan tahap dan menyelamatkan Poplin – watak-watak kecil comel yang permainan ini gunakan untuk membuatkan anda berasa seperti seorang wira. Yang satu lagi, anda dapati dengan mengaktifkan Kesan Wonder dalam tahap. Sebaik sahaja anda mengambilnya, Kesan Keajaiban berakhir. Jika tahap mempunyai jalan keluar rahsia, anda juga boleh mencari Benih Ajaib ketiga.

Mekanik Permainan Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder mempunyai beberapa mekanik yang membezakannya daripada platformer Super Mario 2D yang lain dalam siri ini.

Sebagai permulaan, ia menggunakan teknologi Nintendo Switch HD Rumble dalam beberapa cara yang cukup bijak. Sebagai contoh, terdapat rahsia muzik tersembunyi dalam permainan. Apabila anda merentasi blok nota muzik berbilang warna, ia bukan sahaja menghasilkan bunyi dalam permainan, tetapi ia juga membuatkan HD Rumble bergetar selaras dengan muzik.

Selain itu, terdapat kaedah menarik untuk meneroka tahap, seperti meningkatkan dinding menegak dan mencari koleksi yang tidak disenaraikan di mana-mana.

Permainan ini juga menggegarkan gaya platformer Mario 2D klasik. Contohnya, Kesan Wonder ialah ciri yang mengaktifkan elemen tertentu dalam tahap mencetuskan kesan khas atau perubahan dalam persekitaran yang berbeza setiap kali anda menghadapinya.

Selain itu, cara permainan bermain dengan latar depan dan latar belakang dalam tahap adalah kemas. Tahap bukan larian ke hadapan dan ke belakang biasa bagi penatal sisi biasa. Sebaliknya, agak seperti dalam permainan seperti Yoshi’s Crafted World, anda mesti berfikir dalam 3D untuk mengatasi tahap itu. Banyak tahap juga berbilang laluan, jadi anda boleh melengkapkannya dengan cara yang berbeza pada setiap larian, yang sangat baik untuk nilai ulangan.

Keajaiban Melangkaui Watak

Walaupun Super Mario Bros. Wonder mungkin tidak mempunyai watak yang boleh dibuka kunci, ia mengimbangi dengan senarai padat wajah yang dikenali, dunia baharu untuk diterokai dan beberapa mekanik permainan yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Permainan ini membuktikan bahawa inovasi dalam permainan dan reka bentuk tahap boleh sama menariknya dengan membuka kunci watak baharu.

Apakah pendapat anda tentang pendekatan permainan terhadap watak dan boleh dibuka? Adakah anda merindui keseronokan membuka kunci watak baharu, atau adakah anda lebih suka menyertai permainan dengan senarai penuh dari awal? Kongsi keajaiban anda dengan komuniti di bahagian komen.