watchOS 10 ciri baharu dan peranti yang disokong

15
Ciri Baharu WatchOS 10

watchOS 10 menjanjikan kemas kini yang besar, menawarkan reka bentuk semula yang ketara merentas pelbagai bahagian sistem. Pengguna akan mendapat pengalaman Tindanan Pintar baharu untuk menyusun widget mereka dan apl seperti Kecergasan, Telefon dan Peta telah dirombak. Dalam gambaran menyeluruh ini, saya akan menyerlahkan setiap ciri luar biasa watchOS 10 yang anda mesti lihat!

Ciri baharu dalam watchOS 10

Teruskan membaca untuk menyelidiki ciri baharu yang menarik bagi versi watchOS terkini.

1. Antara muka yang direka bentuk semula

Salah satu faktor utama yang menarik saya kepada Apple Watch saya ialah keupayaannya untuk memberikan maklumat berharga serta-merta tanpa perlu mengetik atau meleret secara berlebihan. Apple telah meningkatkan ciri ini dengan watchOS 10.

watchos 10 Antara muka direka semula

Selain itu, grid sarang lebah semasa akan digantikan dengan grid ikon aplikasi yang lebih tradisional yang disusun dalam baris dan lajur. Ini akan memudahkan anda mencari dan menavigasi apl. Selain itu, kerana sebahagian besar skrin akan digunakan, ia mewujudkan ruang untuk maklumat yang lebih komprehensif dalam apl.

Ada satu lagi pengenalan yang menarik. Pusat Kawalan boleh diakses serta-merta dengan hanya mengetik butang sisi.

  2. Timbunan Pintar

  Tindanan Pintar ialah koleksi widget yang dikemas kini secara automatik berdasarkan masa dalam hari atau aktiviti semasa anda. Ini memberi pengguna cara baharu untuk berinteraksi dengan muka jam mereka.

  watchos 10 Smart Stack

  Anda boleh mengakses maklumat yang anda perlukan dengan mudah daripada mana-mana muka jam. Apa yang anda perlu lakukan ialah memusingkan Digital Crown semasa berada di muka jam tangan sehingga anda melihat pemberitahuan widget apl yang anda cari dalam Smart Stack.

  3. Dua muka jam tangan baharu

  Apple turut memperkenalkan dua muka jam tangan baharu untuk semua peminat Apple Watch di luar sana. Terdapat muka jam tangan Palette baharu yang mempamerkan rangkaian warna menawan yang berubah secara dinamik sepanjang hari, mempersembahkan zon waktu berbeza dalam tiga bahagian berlapis yang rumit.

  watchOS 10 muka jam baharu

  Selain itu, kini anda juga boleh mengalami kehadiran Snoopy yang menarik secara langsung pada pergelangan tangan anda dengan muka jam tangan Snoopy dan Woodstock terkini.

  4. Berbasikal

  Ciri senaman Berbasikal dalam apl Latihan pada Apple Watch anda telah dipertingkatkan dengan peningkatan yang ketara. Anda kini boleh menikmati kemudahan menyambung dengan lancar ke aksesori berdaya Bluetooth yang menyediakan data irama, kelajuan dan kuasa, yang kesemuanya disepadukan dengan lancar ke dalam Paparan Latihan anda.

  Senaman berbasikal dimulakan dari Apple Watch dalam watchOS 10

  Kemas kini ini membolehkan apl Senaman pada jam tangan anda mengira Zon Kuasa yang diperibadikan dengan menganggar Kuasa Ambang Fungsian (FTP) anda. Zon Kuasa ini bukan sahaja membenarkan anda memantau zon semasa anda dengan mudah tetapi juga menjejaki berapa lama anda menghabiskan masa di setiap zon. Selain itu, Aktiviti Langsung iPhone anda menunjukkan metrik ini juga.

  5. Mendaki

  Berikut adalah beberapa berita gembira untuk pejalan kaki! Apl Kompas ialah satu lagi aplikasi pada Apple Watch anda untuk menerima kemas kini penting. Apl kini membolehkan anda melihat perwakilan tiga dimensi perjalanan anda dengan ciri Paparan Ketinggian terkini.

  Mendaki dalam jam tangan 10

  Selain itu, Titik Jalan Kesambungan Selular membolehkan anda menganggarkan lokasi penerimaan terbaharu anda. Selain itu, ia juga memastikan anda sentiasa berhubung dengan titik laluan baharu yang menunjukkan tempat anda boleh menghubungi bantuan semasa kecemasan.

  6. Pemantauan Kesihatan Mental

  Apple sentiasa memberi penekanan yang kuat pada ciri kesihatan, tetapi kesihatan mental menjadi tumpuan kali ini. Aplikasi Mindfulness dalam watchOS 10 kini membolehkan anda merakam emosi seketika dan mood harian anda secara bijak dan mudah, menggalakkan kesedaran emosi dan daya tahan.

  7. Kesihatan Penglihatan

  Apple telah menangani isu Myopia dengan memasukkan Kesihatan Penglihatan ke dalam Apple Watchnya. Ciri ini membolehkan anda menjejaki pendedahan anda kepada cahaya siang dengan menggunakan penderia cahaya ambien. Tambahan pula, anda boleh mengakses data ini dengan mudah melalui apl Kesihatan pada iPhone atau iPad anda.

  8. Ubat susulan

  Walaupun ia mungkin bukan antara kemas kini penting yang telah kami bincangkan setakat ini, tidak dinafikan ia adalah salah satu kemas kini yang paling penting. Hasil daripada kemas kini baru-baru ini, apl Ubat kini boleh menghantar peringatan berguna kepada anda jika ubat anda tidak diambil dalam masa 30 minit dari masa pengelogan yang dijadualkan. Itu manis!

  peranti yang disokong watchOS 10

  • Siri Apple Watch 4
  • Apple Watch Siri 5
  • Siri Apple Watch 6
  • Apple Watch SE (gen pertama dan ke-2)
  • Siri Apple Watch 7
  • Siri Apple Watch 8
  • Apple Watch Ultra

  Soalan Lazim

  Bilakah watchOS 10 akan dikeluarkan?

  Versi stabil watchOS 10 dijangka akan dilancarkan dengan siri Apple Watch terbaharu pada September 2023.

  Bagaimanakah cara saya mengemas kini watchOS 10 pada Apple Watch saya?

  Mengemas kini watchOS pada Apple Watch anda ialah proses yang mudah. Walau bagaimanapun, jika anda baru dalam proses ini, sila layari artikel kami untuk mengetahui cara memuat turun beta pembangun watchOS 10 pada Apple Watch.

  Bagaimana jika saya menghadapi masalah mengemas kini Apple Watch saya kepada watchOS 10?

  Mungkin terdapat beberapa sebab yang mungkin jika Apple Watch anda mengalami kesukaran mengemas kini ke watchOS 10. Ruang storan yang tidak mencukupi dan isu keserasian adalah antara faktor penting. Saya mengesyorkan anda merujuk kepada panduan penyelesaian masalah kami untuk menyelesaikan masalah Apple Watch anda tidak mengemas kini kepada watchOS 10.

  Mengakhiri…

  Selain daripada ciri penting yang dinyatakan sebelum ini, watchOS 10 menerima beberapa kemas kini kecil, seperti Apple Fitness+, NameDrop, peta Luar Talian, Main balik mesej video, panggilan audio, peringatan ubat susulan dan pelbagai peningkatan lain.

  Walaupun saya mendapati watchOS 10 memuaskan, saya percaya masih ada ruang untuk penambahbaikan selanjutnya. Sila kongsi pendapat anda tentang watchOS terkini di bahagian komen.

  Baca lebih lanjut:

  • Bagaimana untuk memuat turun beta pembangun macOS Sonoma
  • Bagaimana untuk memuat turun iPadOS 17 beta pembangun pada iPad
  • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang beta pembangun iOS 17 pada iPhone

  Profil Pengarang

  Bhaskar

  Bhaskar adalah ahli keluarga iGB dan gemar bereksperimen dengan kata-kata dan irama. Dia juga mempunyai kemahiran dalam pembangunan web dan aplikasi. Jika tidak menulis, anda mungkin mendapati dia bertali arus atau terlibat dalam sukan. Dan menjelang petang, petikan beliau akan dipaparkan pada suapan Instagram anda.