watchOS 9: Apple Watch manakah yang akan menerima kemas kini?

133
Jam tangan Apple Watch 7 NextPit
© NextPit

Tidak lama lagi kami menerima generasi baharu Apple Watch. WatchOS 9 baharu juga akan diperkenalkan. Dalam artikel ini, NextPit mendedahkan model jam tangan pintar dari Cupertino yang akan menerima kemas kini sistem pengendalian terkini.

Sejak WWDC 2022, kami mempunyai tanggapan tentang rupa pengganti watchOS 8 pada Apple Watch. Jika anda ingin tahu apa yang telah diubah dalam perisian sejak tahun lepas, anda sudah boleh memasang watchOS 9 beta. Jika anda lebih suka menunggu versi terakhir, kami akan memberitahu anda tentang semua ciri baharu yang penting bagi watchOS dalam artikel berasingan.

Kami menjangkakan model Apple Watch Series 8 baharu akan diperkenalkan pada awal September, bersama-sama dengan iPhone yang akan datang. Pada masa itu, semua jam tangan baharu akan dilengkapi dengan watchOS 9. Tetapi tidak semua model lama akan dapat memasang kemas kini kepada OS baharu apabila tiba masanya.

Semua fungsi yang ada pada Apple Watch 9

Ini semua ciri baharu dalam watchOS 9. / © Apple; Petikan skrin: NextPit

Model Apple Watch ini akan menerima watchOS 9

Apple telah pun mendedahkan model mana yang akan mendapat kemas kini – dan generasi mana yang malangnya akan ditinggalkan dalam keadaan sejuk. Oleh itu, pemilik Apple Watch Series 3 kini mesti menemui persimpangan sama ada untuk menaik taraf jam tangan mereka atau tidak: Semua model daripada Apple Watch 4 dan seterusnya adalah serasi dengan watchOS 9. Berikut ialah gambaran keseluruhan semua jam tangan pintar yang serasi:

  • Siri Apple Watch 4
  • Apple Watch Siri 5
  • Apple Watch SE
  • Siri Apple Watch 6
  • Siri Apple Watch 7

Apple juga menyatakan bahawa anda memerlukan iPhone 8 atau lebih baru untuk watchOS 9 untuk berfungsi dengannya. Hakikat bahawa Apple Watch 3 jatuh melalui retakan boleh diramalkan, kerana kemas kini terakhir sudah bukan tanpa masalah untuk model itu. Apple tidak akan dapat menawarkan semua inovasi pada semua peranti, di semua wilayah dan dalam semua bahasa pada tahun ini, sama ada.

Secara peribadi, saya mendapati pelik bahawa Apple masih menjual Watch 3 secara rasmi jika mereka tahu bahawa mereka akan menghentikan sokongan perisian untuknya. Harganya sudah tentu menarik, tetapi jika anda ingin menggunakan perisian terkini pada masa hadapan, anda akan memilih versi yang lebih baharu.

apa kata awak Adakah anda merancang untuk membeli Apple Watch baharu pada musim luruh ini? Atau adakah model semasa anda masih cukup bagus untuk anda?