Wi-Fi 7: Apakah Perihal Standard WLAN Baharu?

28
Penghala WiFi 7
© didiksaputra / Adobe Stock / nextpit

Standard Wi-Fi atau WLAN baharu akan memasuki ruang tamu kami. Jika anda membaca atau mendengar tentang Wi-Fi 7 dan bertanya kepada diri sendiri, “Apakah Wi-Fi 7 dan apa yang ada di sebalik teknologi ini? Apakah yang boleh dilakukan oleh standard WLAN baharu?”, anda akan menemui semua jawapan kepada soalan anda di sini.

Apakah Wi-Fi 7 dan apakah yang boleh dilakukannya?

Beberapa tahun yang lalu, terdapat hanya beberapa peranti yang mengakses WLAN rumah, tetapi hari ini, terdapat lebih daripada berpuluh-puluh peranti yang disambungkan ke rangkaian wayarles secara serentak dalam kebanyakan isi rumah. Sudah tentu, banyak peranti rumah pintar (seperti mentol lampu pintar atau peranti lain yang serupa) tidak mengambil terlalu banyak trafik data. Walau bagaimanapun, setiap peranti yang disambungkan pada lebuh raya data rumah mengakibatkan trafik pada akhirnya, dan dengan peranti Bluetooth yang menyebabkan gangguan tambahan, WLAN yang menghantar pada 2.4 GHz akhirnya dibebani.

Wi-Fi 7 Wi-Fi 6E Wi-Fi 6 Wi-Fi 5 Wi-Fi 4
Piawaian IEEE
 • 802.11be
 • 802.11ax
 • 802.11ac
 • 802.11n
Kadar pautan teori (Mbits/s)
 • 46120
 • 9608
 • 6933
 • 600
6 GHz
5GHz
 • ✅ (melalui Wi-Fi 6)
2.4 GHz
 • ✅ (melalui Wi-Fi 6)
 • ✅ (melalui Wi-Fi 4)

Ringkasnya, walaupun standard Wi-Fi 6 yang masih agak baharu (yang, sudah tentu, juga termasuk Wi-Fi 6E) dari 2019 tidak dimaksudkan untuk mengendalikan bilangan peranti yang tinggi, dan ini cenderung mengakibatkan ‘kesesakan lalu lintas’ macam-macam. Dengan Wi-Fi 7, terdapat pilihan untuk menggunakan semua frekuensi radio (2.4 GHz, 5 GHz dan 6 GHz) secara selari—yang dipanggil operasi berbilang pautan, atau singkatannya MLO. Kami akan bercakap lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah.

Dengan Wi-Fi 7 (nama rasmi standard ialah 802.11be), terdapat lebih banyak kelajuan dan kependaman yang lebih rendah untuk ditangani. Untuk membolehkan pengeluar penghala dan terminal mempunyai “cetak biru” tetap untuk pembangunan modem mereka dalam telefon pintar, penghala dan lain-lain, piawaian tetap diperlukan. Ini pula ditakrifkan oleh IEEEpersatuan yang terdiri daripada pengeluar yang berbeza, yang seterusnya membangunkan dan menentukan piawaian.

Xiaomi 13T Pro dalam kemasan berwarna hitam kaca dan kulit vegan berwarna ungu

Xiaomi 13T Pro yang disemak minggu lepas adalah salah satu telefon pintar pertama dengan Wi-Fi 7. / © nextpit

 • Baca juga: Ini adalah telefon pintar terbaik 2023

Seberapa pantas Wi-Fi 7?

Memandangkan standard radio Wi-Fi 6E (sebenarnya masih sangat baharu), penghala kini boleh mengakses julat frekuensi 6 GHz sebagai tambahan kepada jalur 2.4 GHz dan 5 GHz yang biasa. Dengan Wi-Fi 7, saluran radio dalam spektrum 6 GHz adalah dua kali lebih lebar dan membenarkan saluran radio melebihi 320 MHz. Ini mempunyai kelebihan yang besar. Pada masa ini, hanya sedikit peranti yang menggunakan jalur frekuensi 6 GHz. Ini bermakna bahawa jauh lebih sedikit peranti yang berkonflik antara satu sama lain. Terlepas dari ini, saluran dalam jalur 6 GHz kini dua kali lebih lebar. Sebelum ini, saluran hanya direka untuk 160 MHz.

Pada akhirnya, mempunyai dua kali lebar juga bermakna dua kali ganda kelajuan. Ini kerana banyak lagi aliran data selari (atau aliran MIMO) boleh dihantar dengan cara ini. Wi-Fi 5 dan Wi-Fi 6 mempunyai maksimum lapan setiap julat frekuensi, manakala Wi-Fi 7 menawarkan dua kali lebih banyak. Oleh itu, kelajuan penghantaran sehingga 46 GBit/s sepatutnya boleh dilakukan, sekurang-kurangnya secara teori.

Dan inilah penyepaknya: Tidak seperti piawaian WLAN sebelumnya, Wi-Fi 7 mampu apa yang dipanggil “operasi berbilang pautan” (MLO). Sehingga kini, penghantaran Wi-Fi antara dua peranti dibuat melalui tepat satu sambungan (atau pautan). Contohnya, jika anda menyambung kepada peranti seperti komputer riba, tablet atau telefon pintar dengan penghala dwi-jalur menggunakan sama ada 2.4 GHz atau 5 GHz, anda akan sentiasa disambungkan ke penghala atau Internet melalui pautan tunggal ini.

WiFi Qualcomm 7

Qualcomm ialah salah satu pengeluar utama cip Wi-Fi 7. / © Qualcomm

MLO membenarkan kedua-dua peranti untuk mewujudkan berbilang sambungan secara serentak di mana data tertentu mengalir daripada pengirim kepada penerima. Pertimbangkan senario berikut: anda mempunyai dua peranti tri-jalur yang berkomunikasi antara satu sama lain secara serentak melalui frekuensi 2.4 GHz, 5 GHz dan 6 GHz. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kedua-dua peranti mesti menyokong MLO untuk mendapat manfaat daripada ciri yang mengagumkan ini. Dengan MLO, terdapat banyak kelebihan yang boleh dinikmati oleh seseorang.

Pertama, peranti boleh menghantar data secara serentak melalui semua pautan yang tersedia, yang membawa peningkatan ketara dalam kelajuan Wi-Fi. Tetapi itu bukan sahaja kerana MLO juga mengurangkan kependaman dan memastikan sambungan WLAN yang stabil.

 • Baca juga: Begini cara Qualcomm mahu menjadikan Internet lebih pantas untuk semua orang

Bagaimana ia berfungsi. Peranti boleh bertukar secara fleksibel kepada pautan dengan gangguan paling sedikit, walaupun pemancar menghantar data yang sama ke atas setiap pautan. Ini bermakna data sampai ke penerima dengan kebolehpercayaan yang lebih tinggi dan tiada gangguan.

Kini ia menjadi sedikit lebih hebat: Jika kedua-dua penghala dan pelanggan anda mempunyai berbilang unit radio, mereka mempunyai keupayaan untuk menghantar dan menerima data serentak dengan MLO. Sebagai contoh, penghala boleh menghantar data ke buku nota anda melebihi 5 GHz, manakala secara selari buku nota anda menghantar data lain ke penghala melalui pautan 6 GHz. Itulah kecekapan WLAN pada tahap yang baharu!

Amazon Eero 7 dengan WiFi 7

Penghala Amazon Eero 7 yang baru diperkenalkan menyokong Wi-Fi 7. / © Amazon

Bilakah Wi-Fi 7 akan datang?

Wi-Fi 7 telah wujud sejak 2023, dan penghala dan peranti berdaya Wi-Fi 7 secara beransur-ansur muncul di pasaran, termasuk telefon pintar, tablet dan komputer riba, serta penghala, sudah tentu.

Wi-Fi 7 juga menawarkan peluang selanjutnya untuk mengoptimumkan trafik data rangkaian rumah. Qualcomm telah mengumumkan satu inisiatif yang kini akan digunakan secara beransur-ansur oleh penyedia telekomunikasi. Rangkaian rumah akan dianalisis atas permintaan dan menjadi lebih pantas dengan perisian Qualcomm khas.

Peranti manakah yang serasi dengan Wi-Fi 7?

Penghala Wi-Fi 7 sahaja tidak akan memberikan kualiti sambungan yang lebih baik secara automatik di rumah hari ini. Agar kelajuan Internet bertambah baik dengan ketara, peranti akhir yang sepadan, di mana antena yang serasi dipasang, juga diperlukan.

Wi-Fi 7 adalah serasi ke belakang dan juga boleh berkomunikasi dengan peranti yang lebih lama. Oleh itu, sesiapa yang ingin membeli penghala baharu hari ini pastinya harus mempertimbangkan untuk pergi terus untuk standard Wi-Fi 7. Lagipun, semakin banyak pengeluar sudah memasang modem Wi-Fi 7 dalam peranti baharu mereka, jadi kelebihan piawaian rangkaian baharu akan dapat dilihat tidak lama lagi.

Anda tidak lama lagi akan membaca peranti dalam kategori berbeza yang menyokong Wi-Fi 7 dalam senarai terpilih di nextpit. Saya kini berminat untuk mengetahui: Adakah Wi-Fi 7 sudah menjadi kriteria pembelian untuk anda apabila anda membeli perkakasan baharu, atau adakah anda masih tidak mengambil berat tentang standard Wi-Fi, sekurang-kurangnya untuk tahun ini?


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya