Wi-Fi tidak berfungsi dalam iOS 16 pada iPhone? 10 Cara untuk memperbaikinya!

117
bagaimana untuk menyelesaikan masalah wi-fi pada iphone atau ipad

Kadangkala anda mungkin mengalami kesukaran untuk mendapatkan Wi-Fi berfungsi dengan betul pada iPhone anda. Walaupun disambungkan, tapak web atau apl mungkin tidak dimuatkan. Kadangkala, peranti anda menjadi mustahil untuk menyertai rangkaian Wi-Fi. Syukurlah, kami telah menghasilkan beberapa penyelesaian yang diuji untuk membetulkan Wi-Fi tidak berfungsi selepas kemas kini iOS 16 pada iPhone.

 1. Semak penghala
 2. Matikan Wi-Fi dan sambung semula
 3. Dayakan dan lumpuhkan mod Pesawat
 4. Mulakan semula iPhone anda
 5. Lupakan rangkaian Wi-Fi dan sertai semula
 6. Matikan VPN
 7. Kemas kini iPhone kepada iOS terkini
 8. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian
 9. Gunakan DNS tersuai
 10. Hubungi sokongan Apple

1. Periksa penghala

Langkah pertama ialah memastikan bahawa anda berada dalam julat penghala wayarles, dan perkara ini betul pada hujung ini.

Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Wi-Fi. Pastikan anda disambungkan ke rangkaian yang betul. Tanda biru sebelum nama menandakan anda disambungkan. Selepas ini, ketik ‘i’ di sebelah nama Wi-Fi yang dicantumkan dengan betul dan hidupkan togol untuk Auto-Sertai.

ketik pada wi-fi dalam tetapan iphone kemudian ketik pada i di sebelah wi-fi yang disambungkan dan kemudian dayakan auto sertai

Nota: Kadangkala, bukannya rangkaian sebenar (rumah, pejabat, dsb.), peranti anda mungkin secara automatik menyertai rangkaian terbuka dan tidak berfungsi yang mungkin anda sambungkan secara tidak sengaja atau sengaja pada masa lalu. Untuk menangani perkara ini, ketik pada ‘i’ di sebelah nama Wi-Fi ini dan matikan togol untuk Auto-Sertai.

Akhir sekali, dan yang paling penting, mulakan semula penghala Wi-Fi. Ini adalah salah satu cara yang paling mudah, pasti dan paling cepat untuk menyelesaikan isu ini. Anda boleh menggunakan suis utama atau butang kuasa pada penghala untuk mematikan dan menghidupkan semula selepas seminit.

2. Matikan Wi-Fi dan sambung semula

 1. Buka Tetapan dan ketik Wi-Fi.
 2. Matikan togol untuk Wi-Fi.

  matikan rangkaian wi-fi pada iphone

 3. Selepas 30 saat, ketik pada suis yang sama untuk menghidupkannya semula.
 4. Biarkan iPhone anda bersambung ke rangkaian yang diketahui. Atau, jika perlu, ketik pada nama Wi-Fi untuk menyertainya. Masukkan kata laluan Wi-Fi, jika ditanya.

3. Dayakan dan lumpuhkan mod Pesawat

 1. Buka Pusat Kawalan: Pada iPhone dengan Face ID, leret ke bawah dari bahagian atas sebelah kanan skrin. Pada model dengan butang Laman Utama, leret ke atas dari bahagian bawah skrin.
 2. Ketik ikon kapal terbang untuk mendayakannya.

  dayakan mod kapal terbang dari pusat kawalan pada iphone

 3. Selepas 15 saat, ketik pada ikon yang sama untuk melumpuhkannya.

iPhone anda harus bersambung secara automatik ke rangkaian Wi-Fi dan semuanya akan berfungsi dengan betul. Jika perlu, sambung ke Wi-Fi secara manual daripada apl Tetapan (kaedah di atas).

4. Mulakan semula iPhone anda

Ini adalah penyelesaian yang berkesan untuk menyelesaikan beberapa masalah rangkaian iPhone. Apabila anda memulakan semula peranti, RAM dikosongkan, tugas yang rosak ditetapkan semula, apl yang tidak berkelakuan akan mula baharu dan banyak lagi. Akibatnya, masalah sementara dapat ditangani.

Memulakan semula melibatkan mematikan peranti dan kemudian menghidupkannya semula. Anda boleh menggunakan butang fizikal seperti yang biasa anda lakukan, atau ikut panduan kami untuk memulakan semula iPhone anda.

5. Lupakan rangkaian Wi-Fi dan sertai semula

Pastikan anda mengetahui kata laluan Wi-Fi sebelum mengikuti langkah di bawah.

 1. Buka Tetapan dan ketik Wi-Fi.
 2. Ketik pada ‘i’ di sebelah rangkaian yang disertai.

  ketik pada wi-fi dalam aplikasi tetapan dan kemudian ketik pada i di sebelah wi-fi yang disambungkan pada iphone

 3. Ketik Lupakan Rangkaian Ini → Lupakan.

  lupakan rangkaian wi-fi pada iphone

 4. Pilihan tetapi disyorkan: Mulakan semula iPhone anda.

 5. Buka Tetapan → Wi-Fi. Sila ketik pada nama Wi-Fi dan masukkan kata laluannya untuk menyambung semula.

  menyertai rangkaian wi-fi pada iphone

6. Matikan VPN

Anda mungkin menghadapi masalah apabila VPN disambungkan (dalam beberapa kes, dan dengan beberapa apl & tapak web). Untuk membetulkannya, matikan VPN menggunakan aplikasinya. Atau, buka Tetapan dan matikan togol untuk VPN.

7. Kemas kini iPhone kepada iOS terkini

Adalah idea yang baik untuk mempunyai versi terbaru sistem pengendalian. Ini memastikan anda mempunyai ciri terkini dan peningkatan terkini. Oleh itu untuk pengalaman yang lancar dan bebas kebimbangan, kemas kini iPhone anda. Selepas ini, isu Wi-Fi anda mungkin sudah lama berlalu!

8. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Ini akan memadamkan semua tetapan rangkaian pada iPhone anda seperti Wi-Fi yang disimpan, peranti Bluetooth, konfigurasi VPN, dsb., dan memulihkannya kepada lalai. Walau bagaimanapun, data peribadi seperti foto, video, kenalan, apl tidak akan terjejas.

 1. Buka Tetapan dan ketik Umum.
 2. Pergi ke penghujung dan ketik Tetapkan Semula.

  buka tetapan ketik pada umum dan kemudian ketik tetapan semula pada iphone

 3. Ketik Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.
 4. Masukkan kod laluan peranti anda dan sahkan.

  set semula tetapan rangkaian pada iphone

9. Gunakan DNS tersuai

Tiada satu pun daripada penyelesaian di atas berfungsi untuk anda? Dalam keadaan sedemikian, anda boleh cuba menukar DNS pada iPhone anda. Ini mungkin membetulkan isu Wi-Fi tidak berfungsi, terutamanya jika anda menghadapi masalah mengakses tapak web dan apl tertentu.

10. Hubungi Sokongan Apple

Akhirnya, apabila tiada apa-apa yang dapat menyelesaikan masalah, sudah tiba masanya untuk hubungi Sokongan Apple rasmi. Anda boleh menghubungi mereka melalui sembang dalam talian, panggilan, atau pun Twitter.

Menandatangani Mati

Saya harap anda dapat menyelesaikan masalah dan membolehkan Wi-Fi berfungsi semula. Sila kongsi dengan kami dan pembaca akan datang penyelesaian yang berkesan untuk anda. Anda juga boleh menyebut sebarang helah tambahan yang anda ada.

Jika anda mempunyai masalah Wi-Fi dengan Mac anda, panduan luas kami telah membantu anda.

Akhirnya, saya akan mencadangkan anda menyemak beberapa kandungan berkaitan iPhone. Versi terkini telah membawa beberapa ciri baharu yang anda tidak boleh ketinggalan!

 • Bagaimana untuk menukar ikon aplikasi pada Skrin Utama iPhone
 • Cara Menggunakan Ketik Belakang pada iPhone
 • Cara Menggunakan Perpustakaan Apl iPhone
 • Cara Menukar Rangkaian Wi-Fi dalam Pusat Kawalan pada iPhone