Windows Tidak Mengenali USB – Cara Membetulkan

65

Slot USB, juga dikenali sebagai Bas Serial Universal, ialah salah satu cara terpantas dan paling mudah untuk memindahkan data antara komputer dan peranti lain. Tetapi ia boleh melakukan lebih daripada itu. Anda juga boleh menggunakannya untuk mengecas peranti, terutamanya telefon dan tablet, dan untuk menjadikan komputer anda sebagai tempat liputan Internet untuk telefon mudah alih anda.

Windows Tidak Mengenali USB - Cara Membetulkan

Walau bagaimanapun, adalah perkara biasa untuk mengalami masalah menyambungkan peranti melalui USB ke komputer. Di sini, kami akan meneroka beberapa pembetulan yang boleh anda cuba jika komputer Windows anda tidak mengenali USB. Teruskan membaca untuk mengetahui cara membuat perkara berfungsi semula.

Mengapa Windows Mungkin Tidak Mengenali USB

Windows tidak mengenali peranti USB anda boleh menjadi agak menyusahkan. Pelbagai isu mungkin menyebabkan masalah, tetapi sukar untuk mengenal pasti sebab yang tepat. Isu biasa termasuk:

 • Menggunakan kabel USB yang rosak
 • Bekerja dengan pemacu USB yang lapuk, tidak stabil atau rosak
 • Bekerja dengan OS Windows yang ketinggalan zaman
 • Perkakasan komputer rosak
 • Gangguan sementara dalam sistem

Cara Membetulkan Windows Tidak Mengenali USB

Anda boleh mencuba banyak pembaikan jika PC Windows anda tidak mengenali USB. Di bawah, kami akan membincangkan setiap satu daripada mereka secara terperinci. Selain itu, adalah penting untuk mencuba setiap pembetulan ini mengikut susunan yang dipaparkan kerana pembetulan yang mudah kepada yang lebih rumit, seperti mengemas kini pemacu USB komputer.

Putuskan sambungan dan Sambungkan USB

Ini ialah pembetulan pertama yang perlu anda cuba jika PC Windows anda tidak mengenali peranti USB. Sambungan pertama mungkin tidak berfungsi kerana gangguan sementara dalam sistem. Jadi, putuskan sambungan dan kemudian sambungkan semula peranti berkuasa USB yang anda gunakan dan lihat jika ia akhirnya dikenali oleh komputer Windows anda.

Beralih ke Pelabuhan Lain

Jika komputer anda tidak mengenali komputer anda, maka penyebabnya mungkin port USB yang anda gunakan. Cuba tukar ke port USB lain pada komputer dan lihat sama ada itu menyelesaikan isu itu. Pembetulan ini biasanya berfungsi untuk ramai pengguna, tetapi jika ia tidak berkesan untuk anda, teruskan ke pembaikan lain di bawah.

Pastikan Pilihan Perkongsian Fail Didayakan pada Telefon Anda

Jika anda menyambungkan kabel USB ke komputer Windows anda untuk bertukar-tukar data antara komputer dan telefon, anda perlu memastikan bahawa mod pemindahan fail didayakan pada telefon anda. Jika tidak, komputer mungkin gagal mengecam peranti anda.

Dalam kebanyakan kes, anda sepatutnya melihat pop timbul secara automatik yang meminta anda mendayakan mod perkongsian fail. Cuma ikut arahan pada wizard dan dayakan mod.

Jika anda cuba menggunakan komputer anda sebagai hotspot, ikut langkah di bawah untuk mendayakan penambatan USB:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Klik pada “Sambungan.”
 3. Tekan “Hotspot Mudah Alih dan Penambatan.”
 4. Hidupkan suis togol “Penambatan USB”.

Mulakan semula Komputer Anda

Jika tiada pembetulan di atas telah berjaya, cuba mulakan semula komputer anda. Ini kedengaran seperti klise, tetapi mulakan semula pantas boleh membersihkan gangguan kecil perisian yang membolehkan komputer anda mengesan dan menyelesaikan masalah perkakasan dan perisian. Jadi, mulakan semula komputer anda dan sambungkan USB sekali lagi untuk melihat sama ada isu itu dapat diselesaikan. Jika tidak, pertimbangkan pembetulan di bawah.

Cuba Gunakan Kabel USB Lain

Jika komputer Windows anda tidak mengenali port USB, maka masalahnya mungkin kabel USB itu sendiri. Jadi, cuba gunakan kabel lain dan lihat jika itu menyelesaikan masalah. Jika komputer anda tidak mengenali kabel USB baharu, kemungkinan penyebabnya ialah pemacu USB.

Juga, semak semula bahawa kabel USB anda menyokong fungsi pemindahan fail. Tidak semua kabel USB dibina untuk memindahkan data. Untuk mengetahui sama ada anda boleh menggunakan kabel USB untuk memindahkan fail, semak simbol kongsi di hujung kabel yang lebih besar.

Cabut plag Semua Peranti Lain

Jika anda mempunyai peranti lain yang disambungkan ke komputer, ia mungkin mengganggu peranti USB yang anda cuba sambungkan. Jadi, cabut semua peranti daripada komputer kecuali kabel USB dan semak untuk melihat sama ada Windows kini akan mengenalinya.

Selesaikan Masalah Sambungan USB Anda

Program penyelesaian masalah Windows ialah cara terbaik untuk mengesan sama ada komputer anda mungkin mengalami sebarang masalah perkakasan, perisian atau rangkaian, termasuk isu USB. Dan perkara yang baik tentang program ini ialah ia menyelesaikan masalah yang ditemuinya secara automatik, jadi anda tidak perlu membetulkannya secara manual. Jadi, jalankan penyelesai masalah dan lihat jika sebarang masalah timbul. Begini cara untuk meneruskan proses tersebut:

 1. Pada komputer anda, buka panel “Tetapan”.
 2. Navigasi ke “Kemas kini & Keselamatan.”
 3. Pilih “Selesaikan masalah.”
 4. Tatal ke bawah dan klik pada “Penyelesaian masalah tambahan.”
 5. Akhir sekali, pilih “USB” dan kemudian tekan pilihan “Run Troubleshooter”.

Sila pastikan anda menyambungkan USB ke komputer sebelum menjalankan penyelesai masalah.

Kemas kini Pemacu USB Anda

Jika tiada langkah di atas berjaya, masalahnya mungkin terletak pada pemacu USB komputer anda. Dan jika itu berlaku, anda perlu mengemas kini pemandu anda. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke komputer anda dan cari “Pengurus Peranti.”
 2. Buka pilihan pertama yang muncul.
 3. Kembangkan menu “Pengawal Bas Bersiri Universal”.
 4. Cari peranti yang tidak dikenali oleh Windows dan klik kanan padanya. Dalam kebanyakan kes, peranti ini akan ditandakan dengan tanda seru kuning.
 5. Daripada pilihan yang muncul, pilih “Kemas Kini Pemacu.”
 6. Pilih pilihan pertama daripada widget yang muncul untuk mencari pemacu yang berkaitan secara automatik.
 7. Ikut arahan pada wizard untuk menyelesaikan memuat turun dan memasang pemacu yang berkaitan.

Sila ambil perhatian bahawa mencari pemacu secara automatik mungkin tidak berfungsi dalam kebanyakan kes kerana jika Windows mempunyai akses kepadanya, ia akan mengesan dan memasangnya secara automatik – anda tidak perlu mencari dan memasangnya secara manual. Tetapi dalam beberapa kes, pilihan terbaik anda ialah mencari pemacu di Internet dan kemudian memuat turun dan memasangnya.

Ikuti langkah di bawah untuk mencari nama pemacu USB yang anda sepatutnya pasang:

 1. Buka “Pengurus Peranti.”
 2. Di bawah “Pengawal Bas Bersiri Universal”, pilih peranti USB yang anda cuba sambungkan.
 3. Klik kanan peranti dan pilih “Properties.”
 4. Navigasi ke tab “Acara”.
 5. Anda akan menemui ID pemacu peranti dalam baris pertama kotak “Maklumat”.
 6. Cari pemacu di Internet, kemudian muat turun dan pasangkannya.

Setelah pemacu dipasang, mulakan semula komputer anda dan sambungkan kabel untuk melihat sama ada ia dikenali sekarang. Jika kabel masih tidak dikenali oleh komputer, cuba pembaikan lain di bawah.

Kembali ke Pemandu Terdahulu

Bertentangan dengan kepercayaan popular, mengemas kini pemacu kepada versi semasa juga mungkin menyebabkan pelbagai isu perisian dan perkakasan. Dan sambungan USB tidak terkecuali. Jadi, cuba gulung semula ke versi pemacu yang dipasang sebelum ini dan lihat jika itu menyelesaikan masalah.

Kemas kini Windows

Bekerja pada komputer Windows yang tidak terkini mungkin menarik pepijat yang boleh menghalang fungsi normal sistem. Jadi, sentiasa periksa sama ada sistem pengendalian komputer anda dikemas kini kepada versi terkini agar selamat. Untuk mengetahui sama ada sistem pengendalian Windows anda dikemas kini, ikuti langkah di bawah:

 1. Pada komputer anda, Buka “Tetapan.”
 2. Pilih “Kemas Kini & Keselamatan.”
 3. Klik “Semak Kemas Kini.”
 4. Jika terdapat sebarang kemas kini yang tersedia, muat turun dan pasangkannya.
 5. Setelah komputer anda memasang semua kemas kini, mulakan semula.
 6. Sekarang, sambungkan kabel USB untuk melihat sama ada ia dikenali oleh komputer.

Lumpuhkan Mod Penggantungan Selektif USB

Mod penggantungan terpilih USB mematikan pemacu luaran USB, yang mungkin menyebabkan Windows tidak mengenali peranti anda. Jadi, teruskan untuk menyemak sama ada mod didayakan. Jika ya, lumpuhkannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pada komputer anda, cari “Pelan Kuasa”.
 2. Pilih pilihan yang mengatakan, “Pilih Pelan Kuasa.”
 3. Navigasi ke pelan pilihan anda dan klik pada “Tukar Tetapan Pelan.”
 4. Pergi ke “Tukar Tetapan Kuasa Lanjutan” dan kembangkan “Tetapan USB.”
 5. Pergi ke “Tetapan Penangguhan Selektif USB”, kemudian kembangkan menu “Dipasangkan”.
 6. Pilih “Dilumpuhkan” daripada pilihan dalam menu lungsur turun.
 7. Sekarang, pergi ke “Guna” kemudian “OK.”
 8. Mulakan semula komputer anda dan sambungkan USB untuk melihat sama ada isu itu telah diselesaikan. Jika masalah berterusan, cuba penyelesaian seterusnya.

Semak Adakah Kabel USB yang Anda Gunakan Tidak Bermasalah

Kadangkala, kabel USB hanya berhenti berfungsi dan anda tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya. Lebih teruk lagi, ia boleh rosak terus dari kotak. Untuk memeriksa sama ada kabel rosak, sambungkannya ke komputer anda dan telefon anda dan lihat jika telefon anda sedang dicas. Jika telefon tidak dicas, kemungkinan besar kabel USB rosak. Untuk memastikan, ulangi proses yang sama dengan komputer lain. Jika masalah yang sama berlaku, pertimbangkan untuk menggunakan kabel USB lain.

Sesetengah komputer mempunyai lampu LED yang menyala apabila port mengesan peranti USB atau kabel telah dimasukkan. Jadi, sambungkan kabel USB atau peranti anda ke komputer dan semak untuk melihat sama ada lampu ini menyala. Jika tidak, itu menandakan bahawa USB rosak dan perlu diganti.

Sambungkan Kabel Anda ke Komputer Lain untuk Periksa Jika Komputer Anda Bermasalah

Apabila Windows tidak mengenali peranti anda, mudah untuk berfikir bahawa kabel adalah masalahnya. Walau bagaimanapun, ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk mengetahui bahawa perkakasan komputer mempunyai masalah. Jadi, cuba sambungkan USB yang anda gunakan ke komputer lain untuk melihat sama ada ia dikenali. Jika ia berlaku, maka perkakasan komputer anda berada di belakang prestasi yang rosak.

Jika anda tidak bernasib baik dengan penyelesaian di atas, komputer anda mungkin bersalah. Dalam kes itu, sebaiknya lawati kedai pembaikan komputer terdekat, jadi pakar perkakasan boleh memeriksa komputer dan menentukan punca masalah tersebut.

Dapatkan Komputer Windows Anda Mengecam USB Semula

Walaupun terdapat banyak sebab mengapa komputer anda mungkin gagal mengenali USB, terdapat juga banyak pembetulan kepada masalah tersebut. Dalam kebanyakan kes, anda boleh menyelesaikan isu dengan memutuskan sambungan dan menyambungkan kabel USB, menukar port atau kabel USB yang anda sambungkan atau memulakan semula Tetingkap. Jika pembetulan ini tidak berjaya, anda mungkin perlu menggunakan pembaikan yang lebih melampau, seperti mengemas kini pemacu komputer anda.

Walau apa pun, kami berharap beberapa pembetulan yang dinyatakan dalam artikel ini akan membolehkan komputer Windows anda mengenali kabel USB anda semula.

Pernahkah anda menghadapi masalah menyambungkan peranti USB anda ke komputer Windows? Bagaimana anda menyelesaikannya? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah.