WordPress: Cara Menambah dan Menyesuaikan Pengepala

11

Sistem pengurusan kandungan WordPress adalah mengenai penyesuaian. Sebagai contoh, anda boleh menambah pengepala tersuai. Dengan mempunyai pengepala yang direka dengan baik, anda boleh meningkatkan estetik dan kefungsian tapak anda. Ini berguna jika anda perlu membuat blog di WordPress. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin takut dengan memasukkan pengepala tersuai.

WordPress: Cara Menambah dan Menyesuaikan Pengepala

Artikel ini akan mengajar anda cara menambah pengepala dengan lancar dan mudah pada tapak web WordPress anda.

Cara Menambah Pengepala Tersuai pada Tapak WordPress Anda

Menambah pengepala tersuai boleh meningkatkan daya tarikan dan fungsi visual tapak WordPress anda. Walaupun pengepala pra-dibuat untuk tema anda dipasang, anda boleh mempamerkan identiti jenama anda dan mencipta pengalaman unik untuk pelawat tapak melalui penyesuaian pengepala.

Berikut ialah panduan langkah demi langkah untuk menambahkan pengepala ke tapak WordPress anda dengan lancar:

 1. Log masuk ke papan pemuka WordPress.
 2. Tuding Pemalam di sebelah kiri dan klik Tambah Pemalam Baharu.
  Tambah pilihan Plugin Baharu
 3. Cari WPCode dan klik Pasang Sekarang.
 4. Klik butang Aktifkan untuk mengaktifkan pemasangan baharu.
  Pengaktifan pemalam pada WordPress
 5. Tuding Coretan Kod pada anak tetingkap kiri, kemudian klik Pengepala & Pengaki.
  Pilihan pengepala dan pengaki
 6. Letakkan skrip pengepala tersuai anda dalam bahagian Pengepala, kemudian simpan dengan mengklik Simpan Perubahan.
  Menyimpan skrip pengepala

Namakan Pengepala Tersuai

Semasa menggunakan pemalam WPCode untuk menulis kod pengepala tersuai anda, anda perlu memberikan tajuk deskriptif pada blok kod anda. Tajuk ini membantu anda mengenali coretan dengan mudah apabila anda melihat senarai semua blok kod anda.

Apabila membuat coretan baharu anda, patuhi garis panduan ini:

 • Pilih nama yang pendek tetapi deskriptif, seperti Pengepala Tersuai atau Kod Pengepala Tapak. Elakkan nama yang samar-samar seperti Tajuk 1.
 • Gunakan huruf kecil, nombor, sempang dan garis bawah sahaja. Jangan gunakan aksara atau ruang khas.
 • Pastikan ia mudah. Tajuk hanya perlu menunjukkan kepada anda apa tujuan kod itu.
 • Gunakan skema penamaan untuk coretan lain.

Anda boleh menyusun semua kod tersuai anda dalam pemalam WPCode dengan menamakan tajuk yang sesuai. Selepas itu, ini memudahkan anda mengurus pengekodan keseluruhan anda dan membantu anda mengenal pasti setiap coretan.

Sahkan Pengepala

Selepas menambah coretan kod pengepala dalam WPCode, mengesahkan bahawa kod pengepala berfungsi seperti yang diharapkan adalah penting. Berikut ialah beberapa petua untuk pratonton dan penyelesaian masalah kod pengepala anda:

 • Sahkan penggunaan kod pengepala anda secara visual dengan melihat bahagian hadapan tapak anda. Jika anda tidak melihat perubahan yang dijangkakan, mungkin terdapat percanggahan antara tema atau ralat dalam kod anda.
 • Periksa kod pengepala mentah pada tapak langsung dengan bantuan alat pemeriksa penyemak imbas anda. Pastikan tiada percanggahan dengan kod lain dan cari coretan tersuai anda.
 • Cuba pratonton dalam mod inkognito atau penyemakan imbas peribadi. Kadangkala, isu berkaitan cache menghalang anda daripada melihat sebarang perubahan pada kod pengepala.
 • Kosongkan cache penyemak imbas anda dan uji semula. Fail cache boleh mengandungi versi lama pengepala jika cache belum dimuat semula.
 • Untuk mengasingkan konflik khusus tema, tukar sementara kepada tema WordPress lalai seperti Twenty Twenty.
 • Pastikan coretan ini dimasukkan ke lokasi yang betul dalam fail tema. Rujuk dokumentasi tema apabila ragu-ragu.
 • Jika masalah ini berterusan, alih keluar coretan ini dan taipkannya semula dengan teliti untuk mengelakkan kesilapan menaip.

Anda harus menunggu sekurang-kurangnya 48 jam untuk beberapa perubahan disebarkan merentasi pelbagai domain dan pelayan.

Garis Panduan Tajuk

Apabila mereka bentuk pengepala untuk tapak WordPress anda, ikuti amalan terbaik ini untuk pengoptimuman, kebolehcapaian dan pengalaman pengguna yang dipertingkatkan:

 • Elakkan melambatkan masa muat halaman dengan memastikan kod pengepala anda bersih dan cekap. Prestasi tapak anda akan terjejas secara negatif oleh terlalu banyak kod.
 • Gunakan saiz relatif seperti peratusan dan EMS (Enterprise Messaging System) untuk menjadikan pengepala anda responsif supaya ia muncul dengan betul pada semua peranti seperti mudah alih, tablet dan desktop.
 • Jadikan pengepala anda boleh diakses menggunakan teg pengepala yang betul seperti

  hingga

  secara semantik. Tahap tajuk tidak boleh dilangkau.
 • Optimumkan pengepala anda untuk SEO dengan memasukkan nama syarikat anda dan kata kunci penting.
 • Penuhi keperluan kebolehaksesan dengan menggunakan teks alt untuk sebarang imej dalam pengepala.
 • Uji pengepala anda dengan teliti pada semua penyemak imbas dan peranti untuk menangkap sebarang isu paparan.
 • Pastikan pengepala anda konsisten dengan identiti jenama keseluruhan dan reka bentuk tapak anda.

Sesuaikan Tapak WordPress Anda Dengan Pengepala Unik

Walaupun membuat pengepala tersuai untuk laman web WordPress anda dianggap rumit, ia boleh dicapai melalui cara yang lebih mudah diakses. Menambah ciri ini pada tapak anda membantu menjadikannya lebih menarik secara visual sambil masih mempertingkatkan kefungsiannya.

Tidak kira sama ada anda seorang pemula atau pakar dalam menggunakan WordPress; langkah-langkah yang dijelaskan di sini akan membolehkan anda mengurus rupa tapak anda dengan membangunkan platform yang menarik dan mesra pengguna.

Adakah anda berjaya meletakkan pengepala tersuai pada tapak WordPress anda? Bagaimanakah rupa tapak anda bertambah baik dengan pengepala baharu? Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman atau cadangan anda di bahagian komen di bawah.

Soalan Lazim

Di manakah reka bentuk atau templat pengepala tersuai boleh ditemui?

Terdapat banyak tempat dalam talian di mana anda boleh mencari reka bentuk dan templat pengepala tersuai. Tapak web seperti Themeforest dan TemplateMonster mempunyai pelbagai jenis reka bentuk untuk dipilih. Adalah penting untuk memilih reka bentuk yang sepadan dengan imej jenama dan reka bentuk tapak web anda.

Bolehkah saya meletakkan berbilang pengepala pada halaman berbeza untuk tapak WordPress saya?

Ya, beberapa tema dan pemalam dalam WordPress membenarkan pengepala yang berbeza setiap halaman. Jika anda telah memilih tema atau pemalam, anda mungkin perlu mengesahkan sama ada ciri ini didayakan.

Adakah terdapat sebarang ujian untuk memeriksa kesan pengepala tersuai saya pada prestasi dan masa muatnya?

Pelbagai alatan dalam talian akan membolehkan anda memeriksa prestasi tapak anda dan masa muat. Alat tersebut termasuk GTmetrix, PageSpeed ​​Insights Google dan Pingdom.

Bolehkah saya meletakkan pengepala tersuai ke dalam tapak web saya tanpa menggunakan pemalam?

Sesungguhnya, anda boleh memasukkan pengepala tersuai ke tapak WordPress anda tanpa pemalam. Walau bagaimanapun, ini biasanya memerlukan sedikit pengetahuan tentang HTML dan CSS. Mereka yang berasa selesa dengan kod boleh menambah pengepala pada fail tema mereka secara langsung. Ia sentiasa penting untuk membuat sandaran tapak anda sebelum membuat perubahan dalam kod.