Xbox Series X: Cara Membetulkan Tiada Bunyi dalam Isu Menu

15

Bayangkan menghidupkan Xbox Series X anda untuk mengikuti sesi co-op sofa kegemaran anda, tetapi tiada bunyi. Anda menyambungkan fon kepala anda melalui Bluetooth; ia disambungkan dan berfungsi dengan baik, kecuali apabila anda cuba menggunakan menu. Ini boleh menjadi ujian yang mengecewakan, tetapi apakah masalahnya?

Xbox Series X: Cara Membetulkan Tiada Bunyi dalam Isu Menu

Teruskan membaca untuk mengetahui punca dan cara membetulkan Xbox Series X tiada bunyi dalam isu menu.

Xbox Series X: Betulkan Tiada Bunyi dalam Isu Menu

Isu bunyi mungkin berpunca daripada bahagian perkakasan seperti pengawal, set kepala atau gangguan perisian sementara. Ia boleh menjadi mencabar untuk mengetahui sumber dengan cepat. Syukurlah, terdapat pembetulan pantas yang boleh anda terokai untuk mencuba dan menyelesaikan isu tersebut.

Semak Tetapan Audio

Konfigurasi audio yang lemah boleh menyebabkan Xbox Series X anda kehilangan bunyi. Anda perlu menyemak dan cuba memformatkannya dengan betul. Syukurlah, prosesnya agak mudah. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Tekan butang Xbox pada pengawal anda.
 2. Tatal ke bawah pilihan menu lungsur dan pilih ikon Speaker.
  Pilihan tetapan audio Xbox Series X.
 3. Pastikan fon kepala anda disambungkan dan laraskan peluncur Kelantangan Alat dengar kepada nilai tertinggi.
 4. Laraskan pengadun sembang Alat dengar untuk berada pada nilai tertinggi juga.
  Skrin tetapan audio Xbox Series X; pengadun sembang set kepala.
 5. Pergi ke Tetapan.
 6. Pilih Umum.
  Tetapan Umum Xbox Series X.
 7. Pilih Kelantangan & output audio. Anda mesti menyemak beberapa pilihan dengan teliti untuk memastikan semuanya dikonfigurasikan dengan betul.
 8. Tweak tetapan audio Speaker dan audio set kepala untuk melihat sama ada ia akan menjadi pembetulan yang berdaya maju.
  Pilihan lanjutan tetapan audio Xbox Series X.
 9. Pergi ke Persediaan Audio dan cuba tukar konfigurasi kepada Mono.
 10. Navigasi ke ujian & butiran Audio dan ketik padanya untuk mengaksesnya dan lihat sama ada isu bunyi telah diselesaikan.
  Ujian audio Xbox Series X.

Anda juga harus memastikan bahawa anda tidak mempunyai fon kepala Bluetooth yang disambungkan ke Xbox Series X anda.

Tukar Tetapan Xbox Override

Tetapan penggantian Xbox boleh menjejaskan prestasi audio konsol anda. Menukarnya kepada DVI atau HDMI boleh membantu memulihkan menu bunyi pada peranti anda, terutamanya jika anda menggunakan pembesar suara TV terbina dalam. Begini cara anda boleh menukar tetapan ganti:

 1. Buka Tetapan Xbox.
 2. Pilih Umum.
  Tetapan umum Xbox Series X.
 3. Ketik pada pilihan TV & paparan.
 4. Pergi ke bahagian Lanjutan.
  Tetapan lanjutan Xbox Series X.
 5. Cari pilihan Video Fidelity & Overscan.
 6. Pilih butang Paparan untuk mengembangkan menu dan pilih HDMI.
  Xbox Series X HDMI mengatasi tetapan.
 7. Kembali ke bahagian pilihan TV & paparan. Tukar pilihan di sini untuk melihat sama ada isu bunyi pada Xbox anda telah diselesaikan.

Kemas kini Konsol Anda

Selain daripada mengemas kini pengawal anda, konsol anda juga mungkin ketinggalan zaman, mengakibatkan isu bunyi. Memasang versi yang lebih baharu boleh membantu menyelesaikan masalah. Prosesnya agak mudah. Hanya dayakan pilihan “kemas kini permainan & apl saya” untuk memastikan anda tidak kehilangan sebarang kemajuan yang disimpan untuk permainan anda. Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka Xbox dan pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Sistem.
  Tetapan sistem Xbox Series X.
 3. Pilih Kemas Kini & Muat Turun.
 4. Tunggu sistem mengimbas dan semak kemas kini yang tersedia. Jika ada, muat turun dan pasangkannya.
  Muat turun kemas kini sistem Xbox Series X.
 5. Mulakan semula Xbox setelah proses selesai, dan kemudian semak sama ada isu itu telah diselesaikan.

Kitaran Kuasa Konsol

Peranti kitaran kuasa ialah kaedah penyelesaian masalah yang kerap digunakan untuk isu teknikal. Jika audio Xbox anda berfungsi dengan baik sebelum ini tetapi telah menjadi rosak, penyelesaian ini mungkin membantu memperbaikinya. Ia biasanya mengalirkan sebarang baki cas dalam peranti sebelum menghidupkannya. Begini cara anda boleh mengitar kuasa konsol anda:

 1. Cabut plag konsol Xbox Series X anda daripada sumber kuasa.
 2. Cari butang kuasa dan tahan selama sekurang-kurangnya 30 saat.
 3. Lepaskan butang kuasa dan tunggu selama satu minit sebelum memutuskan sambungan.
 4. Mulakan semula peranti dan kemudian semak sama ada anda boleh mendengar bunyi menu.

Putuskan sambungan dan Sambungkan Kabel HDMI

Jika anda telah memasang konsol permainan anda pada kotak pembesar suara TV anda, masalahnya mungkin terletak pada kabel HDMI yang anda gunakan untuk sambungan. Berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan untuk menentukan sama ada ia adalah punca dan cara anda boleh membetulkannya:

 1. Cabut palam kabel HDMI anda daripada kedua-dua TV dan konsol.
 2. Bersihkan port dan periksa kabel untuk cip atau pecah.
  Xbox Series X membersihkan port sambungan.
 3. Tukar hujung dan sambung semula sambungan wayar.

Anda juga boleh mencuba kabel HDMI yang berbeza untuk mengesahkan tiada isu.

Lakukan Tetapan Semula Kilang

Ramai pengguna Xbox Series X telah melaporkan kehilangan bunyi daripada menu dalam permainan konsol. Ini kebanyakannya berlaku apabila anda menggunakan fungsi Sambung Pantas. Menjalankan Tetapan Semula Kilang boleh membantu menyelesaikan isu ini. Di bawah disenaraikan langkah-langkah untuk membantu anda menyelesaikan masalah:

 1. Hidupkan konsol Xbox anda.
  Pergi ke Profil & Sistem.
  Tetapan profil dan sistem Xbox Series X.
 2. Pilih Tetapan.
 3. Cari Sistem dan ketik pilihan maklumat Konsol.
  Tetapan maklumat Xbox Series X Console.
 4. Pilih Tetapkan Semula Konsol.
 5. A Tetapkan Semula Konsol anda? skrin sepatutnya muncul. Pilih Tetapkan semula dan simpan permainan & apl saya. Ini sepatutnya menjadi pilihan utama anda kerana ia menetapkan semula sistem pengendalian peranti dan semua pepijat yang rosak tanpa memadamkan apl dan permainan anda.
  Konsol set semula Xbox Series X tetapi simpan permainan dan apl.
  • Jika isu ini berpunca daripada fail permainan yang rosak, pilihan di atas mungkin tidak dapat menyelesaikannya. Dalam kes ini, pilih pilihan Tetapkan Semula dan alih keluar semua.

Setelah tetapan semula kilang selesai, sediakan Xbox anda sekali lagi dan kembali ke menu dalam permainan untuk mengesahkan sama ada isu itu telah dibetulkan.

Tingkatkan Pengalaman Audio Xbox Anda

Bunyi yang baik adalah bahagian penting dalam membina pengalaman permainan yang sangat baik. Malangnya, adalah perkara biasa bagi pengguna untuk mengalami masalah audio apabila menggunakan konsol permainan Xbox Series X. Ini boleh menjadi sangat mengecewakan, kerana menentukan punca masalah adalah mencabar.

Syukurlah, terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan masalah ini. Jika pilihan penyelesaian masalah gagal, satu-satunya pilihan anda ialah menghubungi Microsoft.

Seterusnya, anda mungkin ingin mengetahui cara membetulkan isu berkelip pada pengawal Xbox Series X anda.

Soalan Lazim

Apakah yang perlu saya lakukan jika audio saya secara amnya tidak berfungsi pada Xbox?

Jika bunyi anda tidak berfungsi sama sekali, pertaruhan terbaik anda ialah mencuba dan mendiagnosis sama ada isu itu berkaitan dengan peranti output audio anda, Xbox anda atau kemungkinan sambungan antara kedua-duanya. Syukurlah, Xbox menyediakan alat yang agak berkuasa dalam bentuk aplikasi Persediaan Audio. Navigasi ke ini dan mula menyelesaikan masalah sumber isu audio anda.

Bolehkah menggunakan pengawal Xbox One menjadi sumber isu audio menu?

Dalam model konsol terbaru mereka, Microsoft membuat langkah pintar dengan membolehkan keserasian ke belakang yang meluas untuk kedua-dua permainan dan perkakasan. Ini bermakna anda boleh menggunakan pengawal Xbox One dengan konsol gen semasa, yang merupakan salah satu kelebihan terbesar ciri keserasian ke belakang ini. Nasib baik, tiada laporan yang mencadangkan bahawa gangguan bunyi menu adalah eksklusif untuk pengawal Xbox One, atau ia berlaku lebih kerap dengan pengawal ini.