Xiaomi 12S Ultra: Adakah anda gembira melihat saya atau adakah itu kanta Leica M?

114
NextPit Kamera Ultra Xiaomi 12S
© NextPit

Diundi oleh anda sebagai telefon pintar kamera tahun 2022 dan dinilai oleh saya dengan hanya 3.5 bintang dalam ulasan terperinci? Xiaomi 12S Ultra cukup memecahbelahkan. Tetapi kini, jenama China itu membawa konsep “kamerafon” ke tahap yang baharu. Telefon pintar perdana menerima prototaip dengan penderia imej 1 inci kedua dan pelekap untuk kanta Leica M. Apa yang ada di sebalik konsep dan apa yang ia mampu: teruskan membaca untuk mengetahui.

TL;DR

  • Xiaomi 12S Ultra menunjukkan dirinya dengan lensa Leica M.
  • Telefon pintar bermutasi menjadi kamera SLR buat kali pertama.
  • Telefon pintar konsep mempunyai sensor imej 1 inci kedua dipasang

Xiaomi 12S Ultra dengan kanta Leica M telah diumumkan secara rasmi

Konsep Ultra Xiaomi 12S

Xiaomi menunjukkan dengan telefon pintar konsep 12S Ultra apa yang mungkin dengan bantuan Leica / © Xiaomi / Leica

Sebelum anda segera mula mencari harga dan halaman kedai untuk Xiaomi 12S Ultra yang digambarkan di sini dengan pelekap lensa Leica M: ia hanya telefon pintar konsep. Jadi, anda boleh mengatakan bahawa Xiaomi sedang bermain sukar untuk mendapatkan, yang entah bagaimana juga sesuai dengan tajuk saya. Tetapi cukuplah humor saya yang mendatar, yang mungkin tidak semua orang menerimanya. Di rangkaian sosial Sina Weibopengeluar China Xiaomi telah membentangkan prototaip Xiaomi 12S Ultra yang telah diubah suai termasuk tangkapan ujian.

  • Lihat cara pembaca kami memilih 12S Ultra sebagai telefon kamera terbaik

Xiaomi 12S Ultra sudah pun mengambil foto kamera terbaik pada tahun 2022 secara lalai. Rakan-rakan kami dari DXOMARK mempunyai pendapat yang berbeza, tetapi Huawei Mate 50 Pro masih belum dapat menyertai ujian buta kami sama ada. Sebaliknya, Konsep Ultra Xiaomi 12S tidak meninggalkan sebarang soalan yang tidak terjawab. Menurut Xiaomi, ia dihasilkan pada masa yang sama dengan model siri yang terkenal. Ia mempunyai penderia imej Sony IMX989 1 inci kedua dan bukannya kamera telefoto.

Tambahan pula, perlindungan susunan kamera besar dan bulat dilengkapi dengan kaca nilam dan tambahan Leica M-mount. Xiaomi mengacaukan Leica Summilux-M bernilai $6,000 dengan jarak fokus 35 milimeter dan apertur f/1.4 padanya untuk tangkapan ujian. Dan mereka yang kini tertanya-tanya bagaimana ia sepatutnya memegang telefon pintar Android yang tipis: bingkai Xiaomi X12S diperkukuh khas.

Gambar ujian pertama memberi inspirasi

Syarikat itu juga telah menerbitkan gambar ujian pertama di saluran Sina Weibonya, yang pastinya mengagumkan, seperti yang ditunjukkan oleh galeri gambar berikut. Nasib baik untuk konsep ini, kanta Leica M sudah sangat padat dengan reka bentuk. Namun begitu, bayonet memerlukan cincin penyesuai yang agak besar, kerana jarak antara kanta Leica dan sensor imej Sony mestilah tepat 2.78 sentimeter.

Tambahan pula, sensor 1-inci Xiaomi 12S Ultra tidak setanding dengan sensor bingkai penuh Leica M. Oleh itu, hanya sebahagian daripada kanta Leica M boleh digunakan. Walau bagaimanapun, cincin penangkapan untuk kanta mahal menunjukkan di mana fotografi telefon pintar boleh pergi.

Apa pendapat anda tentang pelaksanaannya? Adakah alat tambah pilihan sedemikian meyakinkan anda untuk membeli telefon pintar Xiaomi?

Sumber:
Xiaomi