Xiaomi melancarkan Redmi K60 Pro sebagai telefon Snapdragon 8 Gen 2 termurah lagi

95
Reka bentuk Xiaomi Redmi K60 Pro berwarna putih
© Redmi

Xiaomi telah mengumumkan satu lagi telefon pintar berkuasa Snapdragon 8 Gen 2 sebagai tambahan kepada Xiaomi 13 (Pro) baru-baru ini. Redmi K60 Pro ialah model paling mahal dalam trio Redmi K60 baharu yang diperkenalkan, tetapi ia kekal sebagai telefon bimbit termurah yang dilengkapi dengan cip terbaru Qualcomm setakat ini. Lebih penting lagi, siri Redmi K60 dijangka tiba sebagai siri Poco F5 di luar China.

Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm hanya dilancarkan pada November 2022, tetapi ia sudahpun menggerakkan segelintir peranti Android seperti Moto Edge+ 2023 dan Vivo X90 Pro. Xiaomi menambah Redmi K60 Pro (Poco F5 Pro) padanya.

Paparan dan kamera Redmi K60 Pro

Di sebalik set cip perdana, peranti ini mempunyai paparan OLED 6.67 inci bersama-sama dengan kadar penyegaran 120Hz dan kecerahan maksimum 1400 nits pada reka bentuk lubang tebuk. Anehnya, ia mempunyai sistem penyejukan ruang wap seperti kebanyakan telefon pintar permainan. Terdapat juga pengimbas cap jari dalam paparan.

Xiaomi tidak menggugurkan kamera makro 2MP dalam model Redmi terbaharunya. Sebaliknya, Redmi K60 Pro mendapat sensor utama 50MP buatan Sony. Ini kemudiannya dipasangkan dengan kamera ultralebar 8MP dan kakap menghadap hadapan 16MP.

Paparan Redmi K60 Pro Xiaomi

Redmi K60 Pro mendapat paparan OLED 2K / © Redmi

Redmi K60 (Pro) ialah peranti Snapdragon 8 Gen 2 yang paling murah

Model asas Xiaomi Redmi K60 Pro mempunyai 8GB RAM dan storan 128GB. Pengguna boleh memanfaatkan memori yang lebih tinggi dengan sehingga 16GB RAM dan storan 512GB. Begitu juga, semua menyokong pengecasan pantas 120W PD3.0 yang boleh mengisi sepenuhnya bateri 5000mAh terbina dalam dalam masa kurang dari 20 minit.

Xiaomi menjual peranti itu bermula pada $470 di China. Sebaliknya, Moto X40 atau Edge+ (2023) telah dilancarkan dengan tag harga $490, meletakkan Xiaomi pada kelebihan yang lebih besar. Bagaimanapun, ia masih belum dapat dilihat sama ada harga tempatan kedua-dua peranti itu akan diikuti secara global.

Jika mengikut skema penamaan Xiaomi, Redmi K60 sepatutnya membawa nama Poco F5. Peranti ini adalah versi turun-turun K60 Pro yang menggunakan Snapdragon 8+ Gen 1 SoC dan bukannya SD8 Gen 2 yang lebih baharu. Pada masa yang sama, Redmi K60E dengan cip Dimensity 8200 ialah model termurah daripada ketiga-tiganya dan bermula pada $315.

Redmi Watch 3, Band 2 dan Buds 4 Lite

Xiaomi turut memperkenalkan jam tangan pintar Redmi Watch 3 dan penjejak kecergasan Redmi Band 2 baharu. Barang boleh pakai duo yang dipakai di pergelangan tangan digandingkan dengan fon kepala wayarles Redmi Buds 4 Lite baharu.

Sebagai permulaan, Redmi Watch 3 mempunyai skrin persegi AMOLED 1.75 inci dan menyokong mod sentiasa hidup. Jam tangan ini mempunyai penarafan kalis air 5ATM dan hayat bateri yang sederhana selama 12 hari. Dari segi ketersambungan, Watch 3 membawa panggilan Bluetooth, NFC dan penderia GPS terbina dalam. Akhir sekali, ia berharga sekitar $70.

Xiaomi memperkenalkan Redmi Watch 3 dan Redmi Band 2

Redmi Watch 3 dan Redmi Band 2 / © Redmi

Redmi Band 2 berkongsi bentuk yang sama seperti Xiaomi Band 7 Pro (semakan). Di bahagian hadapan ialah paparan segi empat tepat 1.47 inci dan 76 peratus lebih besar daripada pendahulunya tepatnya. Band pintar mendapat 14 hari hayat bateri, tetapi ia hanya mempunyai 30 mod senaman berbanding 120 tambah pada Watch 3. Ia hanya berharga kira-kira $22.

Xiaomi Redmi Buds 4 Lite

Telinga wayarles Redmi Buds 4 Lite disertakan dengan hayat bateri 20 jam / © Redmi

Redmi Buds 4 Lite Xiaomi ialah fon kepala wayarles murah yang memuatkan pemacu audio 12mm yang besar dan hayat bateri yang baik. Fon kepala $20 meniru reka bentuk berasaskan batang AirPods 2 Apple yang ditawarkan dalam jalur warna oren atau hijau terang di atas hitam dan putih. Lebih penting lagi, tunas bergantung pada pengurangan hingar tersuai dan bukannya persediaan ANC yang berdiri sendiri dan lebih mahal.

Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli Redmi K60 (Pro) jika ia dilancarkan di pasaran lain seperti AS dan Eropah? Beritahu kami pendapat anda. Kami sedang mendengar.

Sumber:
Weibo