Xiaomi Mempersembahkan Mega TV: 86 Inci, Mini LED, 144 Hz dan Banyak Lagi

54
xiaomi tv master 86 zoll 01
© Xiaomi | edit oleh NextPit

Semasa pelancaran Xiaomi 13 Ultra yang kami semak awal minggu ini, pengeluar secara rasmi mempersembahkan rangkaian keseluruhan peranti baharu pada Selasa lepas (18 April). Xiaomi Master TV juga merupakan sebahagian daripada barisan, yang bukan sahaja bersinar dengan saiz skrin 86 inci yang besar. Teknologi ini juga mengagumkan, dan teknologi LED mini yang menjadikan TV pintar baharu begitu menarik.

Apabila saya menonton acara pelancaran Xiaomi Selasa lalu, satu produk baharu khususnya benar-benar menarik perhatian saya: Xiaomi Master TV baharu. Walaupun sudah ada TV pintar daripada pengeluar, ia cenderung menjadi model bajet dengan teknologi sederhana. TV raksasa baharu, sebaliknya, mempunyai pepenjuru skrin besar dan lampu latar LED mini yang menjadikan peranti begitu menarik.

Binaan TV terdiri daripada bingkai logam dan pangkalan aluminium tengah, yang membolehkan anda meletakkan peranti pada perabot yang lebih kecil. Xiaomi menggunakan reka bentuk yang tipis untuk memastikan bingkai senipis mungkin dan menawarkan lebih banyak ruang skrin. Paparannya ialah panel QLED 4K, yang sudah anda ketahui daripada pengeluar lain seperti Sony atau Samsung. Walau bagaimanapun, kemuncaknya adalah lampu LED mini, yang mencapai kecerahan puncak sehingga 2,000 nits.

  • OLED, Mini LED, apakah perbezaannya? Ketahui semua tentangnya.

Xiaomi dan mini-LED – adakah itu sesuai?

Terima kasih kepada lampu latar, TV Pintar boleh memaparkan kandungan HDR yang sama terang, jadi anda boleh merasakan perasaan pawagam yang sebenar, terutamanya dalam bilik gelap. Peranti ini memalapkan cahaya dalam sehingga 1,080 zon, yang menghasilkan warna hitam yang hampir sempurna, yang biasanya hanya kita ketahui daripada model LG OLED premium. Di samping itu, panel mencapai kadar penyegaran sehingga 144 Hertz, yang pastinya menggembirakan pemain.

Spesifikasi Xiaomi Master TV

Sehingga 2000 nits dan resolusi 4K menanti anda dengan Xiaomi Master TV. / © Youtube.com/Xiaomi

Jika anda mahukan TV baharu untuk permainan, anda harus melihat lebih dekat pada Master TV. Panel bukan sahaja sempurna untuk mencari lawan dari jauh, tetapi juga port HDMI 2.1 dan FreeSync Premium Pro seharusnya membuatkan jantung pemain berdegup lebih pantas. Yang terakhir ini sepatutnya mengurangkan koyakan dengan ketara, terutamanya apabila anda bermain permainan dengan kadar bingkai yang rendah.

  • Baca juga: Cara mencari TV pintar yang sesuai untuk anda

Xiaomi Master TV juga mempunyai sistem bunyi 3.1 bersepadu dengan kuasa output 70 watt melalui pembesar suara 15 watt di sebelah kiri dan kanan, serta pembesar suara tengah 20 watt dan subwufer 20 watt. Walau bagaimanapun, lebih baik anda mendapatkan bantuan untuk membawanya, kerana TV Master mempunyai berat 67.8 kilogram yang mengagumkan dengan pendirian.

Bilakah Xiaomi Master TV akan tersedia di pasaran Barat?

Setakat ini, tiada maklumat mengenai bila TV pintar baharu dari China akan tersedia di luar negara. Walau bagaimanapun, memandangkan sudah terdapat beberapa TV pintar daripada Xiaomi di rak kedai Eropah dan India, kami juga optimis mengenai TV Master Xiaomi 86 inci. Andaian adalah jelas bahawa TV itu juga akan diumumkan secara rasmi pada musim panas bersama-sama dengan Xiaomi Smart Band 8 dan Xiaomi Tab 6 (Pro).

Sebaik sahaja kami mengetahui lebih lanjut, anda sudah tentu akan menjadi orang pertama yang tahu di NextPit. Keluaran di Eropah masih menarik, kerana peranti itu berharga hanya 14,999 yuan di China, yang bersamaan dengan hanya di bawah €2,000/$2,200, yang nampaknya agak murah untuk raksasa sedemikian. Pelancaran AS masih menjadi impian yang jauh, kerana Xiaomi tidak menawarkan TV pintarnya di Amerika Utara.

Apa pendapat anda tentang TV? Adakah anda sudah mempunyai pengalaman dengan peranti LED mini yang setanding? Beritahu kami dalam ulasan!