Xiaomi menetapkan tarikh pelancaran MIUI 14: Inilah masanya anda boleh menaik taraf kepada Android 13

79
Skrin NextPit xiaomi 13 pro
© NextPit

Berikutan rentetan penggoda untuk keluaran global MIUI 14, Xiaomi kini telah mengumumkan tarikh pelancaran yang betul yang akan diadakan dalam talian. Inilah masanya anda boleh mula menaik taraf kepada kemas kini perisian utama Xiaomi yang seterusnya berdasarkan Android 13 OS.

Xiaomi pada mulanya melancarkan MIUI 14 untuk memilih telefon Xiaomi pada penghujung Januari sambil mengekalkannya samar-samar untuk seluruh model yang disokong. Nasib baik, syarikat itu secara rasmi menetapkan tarikh pasti apabila MIUI 14 akan melanda kebanyakan peranti Xiaomi.

  • Jangan ketinggalan: Perbandingan muktamad Xiaomi vs Samsung

Bilakah anda boleh menaik taraf kepada MIUI 14 berdasarkan Android 13

Menurut akaun Twitter rasmi MIUI, keluaran penuh dijadualkan akan dilancarkan pada 26 Februari melalui sebuah acara dalam talian yang akan bermula pada 4 PM (UTC). Seperti yang dijangka, ini adalah urusan yang sama di mana Xiaomi akan mengumumkan varian global siri Xiaomi 13 (Pro). Selain itu, Xiaomi juga menjanjikan beberapa hadiah mewah untuk mereka yang menala acara tersebut.

Apa yang menarik ialah bagaimana Xiaomi terus mempromosikan pengoptimuman prestasi yang akan dibawakan oleh MIUI 14. Ia juga menandai perisian itu sebagai “Lebih Ringan dan Licin”, walaupun masih belum dapat dilihat sejauh mana keberkesanannya apabila kemas kini tiba pada lebih banyak peranti.

Tarikh pelancaran MIUI 14 Xiaomi

Tarikh pelancaran Xiaomi 13 Pro dan MIUI 14 / © Xiaomi

Apa yang baharu dengan MIUI 14

Selain daripada penambahbaikan bawah hud yang dijanjikan, MIUI 14 juga mendapat antara muka yang diperbaharui dengan pengenalan ikon super dan pemberitahuan dan antara muka jam yang diperbaharui. Terdapat perubahan dalam galeri di mana algoritma berasaskan AI digunakan untuk mengesan teks dalam imej secara automatik. Pada masa yang sama, Xiaomi mempertingkatkan langkah keselamatan dan privasi dengan meletakkan penyaring penipuan dan perisian hasad untuk panggilan dan SMS.

Xiaomi menyokong senarai panjang peranti Mi dan Poco dengan kemas kini Android 13 ini. Syukurlah, Rubens Eishima kami sendiri telah menyediakan panduan yang bagus untuk menyemak sama ada telefon anda serasi dengan MIUI 14.

Xiaomi atau Poco yang manakah anda miliki? Sudahkah anda menyemak sama ada anda akan menerima kemas kini juga? Beritahu kami di bahagian komen.