Xiaomi Mix Flip: Satu Lagi Saingan Kompak kepada Galaxy Z Flip

15
Motorola Razr 40 40 Ultra Samsung Z Flip 5
© Damian Sobczyk / Adobe Stock / nextpit

Samsung Galaxy Z Flip ialah peranti lipat paling berjaya dalam portfolio syarikat Korea Selatan itu. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa persaingan paling kuat dari kem Android juga merancang format telefon flip boleh lipat tahun ini. Pensijilan dan dokumen pensijilan kini memberikan maklumat tentang dakwaan Xiaomi Mix Flip dengan komunikasi satelit.

  • Jangan ketinggalan sekarang: Alat lipat terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2024

Xiaomi Mix Flip sedang dalam perjalanan—sekurang-kurangnya untuk sesetengah orang!

Minggu lalu, khabar angin mengenai generasi keempat boleh lipat daripada Xiaomi telah tersebar. Hari ini saya ada satu lagi berita untuk anda, yang juga termasuk dalam kategori telefon pintar boleh lipat. Xiaomi telah lama menyedari bahawa telefon pintar boleh lipat dengan reka bentuk kulit kerang jauh lebih popular di kalangan pengguna berbanding format pasport biasa.

Lihatlah, Kementerian Perindustrian dan Teknologi China (MIIT) telah memperakui Xiaomi Mix Flip di bawah nombor model 2311BPN23C. An nombor IMEI (Identiti Peralatan Mudah Alih Antarabangsa) juga telah diberikan kepada peranti boleh lipat, yang dianggap sebagai pengesahan yang boleh dipercayai tentang kewujudan telefon pintar lipat sedemikian dengan paparan boleh lipat.

Xiaomi Mix Flip didakwa dengan komunikasi satelit

Satu perkara yang ingin tahu tentang pensijilan MIIT ialah maklumat tambahan bahawa Xiaomi Mix Flip akan mempunyai komunikasi satelit. Mungkin tidak begitu menarik di luar Tembok Besar kerana, setakat ini, kompak Xiaomi boleh lipat tidak akan dikeluarkan secara global, tidak seperti Mix Fold 4.

Pemberi maklumat Stesen Sembang Digital turut memberikan maklumat mengenai dwi kamera utama sebagai tambahan kepada beberapa data yang sudah diketahui, seperti CPU Snapdragon 8 Gen 3, maksimum 16 GB RAM dan sehingga 1 TB storan.

Xiaomi dikatakan akan melangkau kamera sudut ultra lebar dan sebaliknya bergantung pada kamera utama 50 MP dan kamera zum telefoto, yang, walaupun zum optik 3x, tidak memerlukan kanta periskop. Pembocor yang terkenal dan boleh dipercayai sekali lagi menekankan “paparan lentur” dalaman dan hampir bebas kedutan.

Xiaomi mungkin akan mempersembahkan Xiaomi 14 (ujian pertama) dan Xiaomi 14 Pro (hands-on) untuk pasaran global bersama-sama e-kereta pertama, Xiaomi SU7, pada MWC 2024 akan datang di Barcelona pada penghujung Februari. Mungkin terdapat juga beberapa perkataan tentang Xiaomi 14 Ultra—tetapi saya tidak akan bertaruh padanya.

Faktor bentuk telefon pintar boleh lipat manakah yang anda suka? Beritahu kami pendapat dan pemikiran anda dalam ulasan di bawah.