Zoho Meeting lwn. Microsoft Teams

74

Semakin banyak syarikat memilih untuk menjalankan perniagaan dalam talian, itulah sebabnya mereka memerlukan perisian persidangan video yang boleh dipercayai seperti Zoho Meeting dan Microsoft Teams. Kedua-dua platform menawarkan komunikasi dalam talian untuk mesyuarat audio, persidangan video dan webinar. Walau bagaimanapun, mereka datang dengan ciri terbina dalam yang berbeza, pilihan penyesuaian dan pelan harga.

Zoho Meeting lwn. Microsoft Teams

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan Zoho Meeting dan Microsoft Teams untuk membantu anda menentukan platform persidangan video yang lebih sesuai untuk perniagaan anda.

Apa Itu Zoho Meeting?

Mesyuarat Zoho ialah platform pertemuan video dan webinar yang membolehkan komunikasi dalam talian jarak jauh dan antarabangsa. Ia merupakan penyelesaian persidangan video semua dalam satu yang membolehkan anda mengehoskan bilangan mesyuarat tanpa had dan menjemput peserta walaupun mereka tidak mempunyai akaun Zoho Meeting. Anda boleh menggunakan platform mesyuarat video ini pada penyemak imbas anda atau memasang apl mudah alih Zoho Meeting. Zoho Meeting dilengkapi dengan versi percuma, tetapi ia juga menawarkan pelan berbayar dengan ciri yang lebih luas.

Apakah Microsoft Teams?

Pasukan Microsoft ialah platform persidangan video, mesyuarat dan panggilan yang dibangunkan oleh Microsoft. Platform video dalam talian ini bukan sahaja digunakan oleh pelbagai perniagaan tetapi oleh institusi pendidikan juga. Selain daripada bilik sembang videonya, Microsoft Teams juga menawarkan ciri pemesejan segera, yang boleh digunakan untuk kerjasama masa nyata. Anda boleh menyertai mesyuarat Microsoft Teams daripada penyemak imbas anda atau memuat turun apl mudah alih.

Membandingkan Zoho Meeting dan Microsoft Teams

Berikut ialah ciri dan fungsi terpenting yang ditawarkan oleh Zoho Meeting dan Microsoft Teams:

Ciri-ciri Asas

Apabila anda membuat akaun Zoho Meeting, anda boleh menjadualkan mesyuarat, membuat mesyuarat segera, merekod mesyuarat dan memuat turun laporan. Anda juga boleh menjemput kenalan luar yang bukan ahli pasukan anda. Zoho Meeting malah mempunyai pilihan dail masuk mesyuarat, membolehkan anda menyertai mesyuarat melalui telefon anda apabila anda mempunyai sambungan internet yang teruk.

Microsoft Teams mempunyai ciri berasingan untuk aplikasi perniagaan dan pendidikan. Sebagai hos, anda boleh menganjurkan mesyuarat tanpa had. Jika anda dan ahli pasukan anda sedang mengerjakan projek bersama-sama, anda boleh menggunakan alatan kerjasama Pasukan Microsoft. Platform ini juga menawarkan pemesejan segera, jadi anda boleh mengatur sembang kumpulan atau bercakap dengan ahli pasukan anda secara peribadi.

Ciri Video dan Audio

Sebagai aplikasi komunikasi video dalam talian, Zoho Meeting menyediakan anda semua alatan yang diperlukan untuk menganjurkan persidangan video atau webinar yang berjaya. Sebagai hos, anda boleh berkongsi skrin anda, merakam mesyuarat dan memuat turunnya untuk kegunaan luar talian. Anda juga boleh menganjurkan persidangan audio dengan hanya mematikan kamera anda.

Semasa mesyuarat video, anda boleh berkongsi fail, membuat nota, memilih latar belakang maya, menggunakan papan putih kolaboratif dan banyak lagi. Bergantung pada rancangan yang anda pilih, mesyuarat anda boleh mempunyai berbilang hos bersama. Mesyuarat dan webinar anda boleh bertahan sehingga 24 jam.

Microsoft Teams menawarkan mesyuarat satu-sama-satu dan mesyuarat kumpulan. Pelan berbayar membenarkan sehingga 300 peserta setiap mesyuarat. Anda boleh berkongsi skrin anda, merakam mesyuarat dan memuat naiknya ke awan. Anda boleh meredamkan mikrofon anda dan juga membisukan peserta lain. Ciri sembang video lain termasuk latar belakang tersuai, senarai peserta dan kapsyen langsung. Anda juga boleh menyediakan mesyuarat berulang.

Integrasi

Zoho Meeting dilengkapi dengan pelbagai integrasi untuk automasi pemasaran, pengehosan e-mel, kerjasama kumpulan, pengurusan acara dan jualan dan pemasaran. Penyepaduan Zoho Meeting yang paling penting termasuk Slack, Gmail, MS Outlook, Zoho CRM, Zoho Campaigns, Zoho Connect dan banyak lagi. Ia juga mempunyai integrasi Microsoft Teams, yang menjadikan pemindahan dari satu aplikasi ke yang lain proses yang lebih mudah.

Mengenai Microsoft Teams, apl mesyuarat video ini disepadukan dengan pelbagai aplikasi produktiviti, komunikasi, HR, pengurusan projek dan kewangan. Malah, Microsoft Teams mempunyai lebih 600 penyepaduan. Beberapa termasuk Zoom, Trello, Penterjemah, Polly, Adobe Creative Cloud, Asana, Smartsheet dan banyak lagi.

Ketersediaan Platform

Zoho Meeting adalah berasaskan pelayar. Dengan kata lain, anda tidak perlu memasang perisian besar untuk menggunakan platform persidangan video ini. Bukan itu sahaja, malah orang yang anda jemput ke persidangan video anda tidak perlu membuat akaun. Zoho Meeting juga dilengkapi dengan apl mudah alih untuk kedua-dua peranti iOS dan Android.

Microsoft Teams berfungsi sama. Anda boleh menggunakannya pada penyemak imbas pilihan anda tanpa perlu memuat turun perisian pada peranti anda. Jika anda mahu, anda juga boleh menggunakan Microsoft Teams pada peranti mudah alih anda, kerana ia tersedia untuk kedua-dua peranti iPhone dan Android.

Kemudahan penggunaan

Walaupun anda baru menggunakan platform persidangan video, Zoho Meeting sangat mudah untuk dinavigasi. Antara muka mesra pengguna dan menu tersusun membolehkan anda mencari semua yang anda perlukan dalam beberapa saat. Dan jika anda memerlukan sebarang bantuan, Zoho Meeting menawarkan sokongan pelanggan 24/7. Untuk menyediakan mesyuarat video, anda hanya perlu memilih masa dan tarikh serta menjemput peserta. Mereka akan dapat mengakses mesyuarat melalui pautan atau kunci mesyuarat yang anda hantar kepada mereka.

Microsoft Teams juga mudah digunakan. Hanya pergi ke kalendar, buat mesyuarat baharu, masukkan masa dan tarikh, dan tambahkan peserta. Anda juga boleh melakukan ini pada apl mudah alih untuk akses yang lebih mudah. Para hadirin tidak perlu memuat turun apl Microsoft Teams untuk mengambil bahagian dalam mesyuarat video.

penetapan harga

Anda boleh menggunakan Zoho Meeting secara percuma. Pelan Forever Free membolehkan anda menjemput sehingga 100 peserta dan menganjurkan bilangan mesyuarat tanpa had, selagi mesyuarat itu tidak berlangsung lebih daripada 60 minit. Jika anda memilih rancangan Mesyuarat atau Webinar, anda layak mendapat percubaan percuma selama 14 hari.

Pelan Mesyuarat terdiri daripada pelan Standard ($1 sebulan) dan Profesional ($3 sebulan), dan ia termasuk tinjauan mesyuarat, storan awan, berbilang hos bersama, latar belakang maya tersuai, penjenamaan bersama dan banyak lagi. Terdapat dua pelan Webinar, Standard $8 sebulan) dan pelan Profesional ($16 sebulan). Pelan Webinar disertakan dengan rakaman webinar, domain tersuai, penyederhanaan pendaftaran, berbilang penganjur bersama dan pelbagai penyepaduan.

Microsoft Teams juga menawarkan pelan percuma, yang termasuk mesyuarat satu sama satu tanpa had sehingga 30 jam, keupayaan untuk menjadi tuan rumah sehingga 100 peserta setiap mesyuarat dan mesyuarat kumpulan tanpa had sehingga 60 minit. Microsoft Teams juga menawarkan pelan perniagaan yang lebih komprehensif: pelan Essentials ($4 sebulan), pelan Asas Perniagaan ($6 sebulan) dan pelan Business Standard ($12.50 sebulan).

Manfaatkan sepenuhnya Apl Persidangan Video

Zoho Meeting dan Microsoft Teams ialah kedua-dua persidangan video dan apl komunikasi dalam talian yang hebat. Zoho Meeting menawarkan ciri lanjutan untuk persidangan video dan webinar, dan Microsoft Teams menyediakan penggunanya dengan pelbagai alatan perniagaan dan e-pembelajaran. Apl mesyuarat video yang anda pilih harus memenuhi semua keperluan anda.

Pernahkah anda mencuba menggunakan Zoho Meeting atau Microsoft Teams? Apl komunikasi video manakah yang anda suka? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.