Zum Samsung Galaxy S24 Ultra mungkin setanding dengan iPhone

44
NextPit samsung galaxy s23 ultra tangan cmd7
© nextpit

Samsung menggunakan kamera periskop yang berkemampuan 10x zum optik dari Galaxy S20 Ultra sehingga ke Galaxy S23 Ultra (semakan), tetapi berdasarkan laporan baharu, syarikat Korea Selatan itu mungkin membuangnya dalam Galaxy S24 Ultra. Sebaliknya, sensor semasa dikatakan akan digantikan oleh sensor yang lebih besar walaupun dengan tahap zum optik yang lebih rendah.

  • Baca juga: 2023 Telefon Pintar dengan kamera terbaik

Adakah ini penurunan taraf kamera untuk Samsung Galaxy S24 Ultra?

Menurut maklumat yang dipercayai Ice Universe, orang Korea Selatan sedang merombak kamera telefoto pada Galaxy S24 Ultra. Mereka melihat periskop 10 MP semasa dengan zum 10x dan saiz sensor 1/3.52″ khususnya, di mana ia mungkin digantikan dengan sensor standard dan lebih besar yang berukuran 1/2.52″ dan dilengkapi dengan resolusi 50 MP dan 5x zum optik.

Jika khabar angin ini benar, ia akan meletakkan keupayaan zum Galaxy S24 Ultra setanding dengan Apple iPhone 15 Pro Max yang baru dikeluarkan. Kamera terakhir ini mengambil kesempatan daripada reka bentuk kanta tetra-prisma untuk menyampaikan zum optik 5x, yang merupakan peningkatan besar daripada zum 3x daripada pendahulunya. Menariknya, peranti lain yang menggunakan zum 3x dan 5x ialah Xiaomi 13 Ultra.

Tidak jelas apakah sebab di sebalik langkah ini, tetapi adalah selamat untuk mengandaikan ini mungkin membolehkan Samsung mengekalkan harga kompetitif peranti memandangkan kebanyakan alternatif telah menyaksikan harga mereka meningkat.

Kamera Samsung Galaxy S23 Ultra lwn Xiaomi 13 Pro

Galaxy S24 Ultra Samsung mungkin menggunakan sensor 50 MP yang sama yang digunakan dalam lensa telefoto Xiaomi 13 Pro. / © NextPit

Dakwaan baharu itu sebenarnya menafikan laporan terdahulu daripada sumber yang sama di mana Samsung disebut-sebut akan menggantikan telefoto 10 MP dengan sensor zum 3x pada Galaxy S24 Ultra dengan kamera 50 MP baharu. Ternyata sensor ini dirancang untuk kamera periskop 10x sebaliknya.

Walau bagaimanapun, syarikat itu masih boleh memperkenalkan penambahbaikan pada kamera telefoto 3x 10 MP biasa atau melakukan perkara yang sama dengan Galaxy S23 Ultranya. Sebaliknya, kedua-dua ultralebar dan swafoto boleh mengekalkan sensor 12 MP. Siapa yang tahu pasti?

Peningkatan perkakasan lain tersedia untuk Samsung Galaxy S24 Ultra

Selain daripada kamera zum, Galaxy S24 Ultra dikhabarkan akan menggunakan kamera utama 200 MP yang dikemas kini yang bergantung pada penderia HP2SX Isocell. Penderia baharu berkemungkinan besar boleh membawa prestasi yang dioptimumkan daripada snapper 200 MP sebelumnya. Perdana itu juga boleh menjadi yang pertama daripada barisannya yang menggunakan bingkai titanium, serupa dengan iPhone 15 Pro, sambil menampilkan skrin mudah alih AMOLED paling terang pernah dihasilkan oleh Samsung.

Jika matlamat Samsung adalah untuk mengekalkan harga Galaxy S24 Ultra, adakah logik untuk mereka menurunkan taraf kamera peranti itu? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya